Rusia livrează în prezent jumătate din țițeiul transportat pe mare către Asia – în principal în China și India, potrivit Bloomberg. Luna trecută, Rusia a depășit Arabia Saudită, devenind al doilea furnizor de petrol al Indiei. Practic, Rusia a livrat 3,55 milioane de barili de petrol pe zi în săptămâna încheiată pe 10 iunie.

Aproximativ 50% din aceste transporturi (1,878 milioane de barili de petrol) se îndreptau către Asia, a raportat Bloomberg. Este o creștere de mai puțin de 40% din exporturile Rusiei, de dinaintea invadării Ucrainei.

Jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare se îndreaptă acum spre Asia, în principal către China și India, potrivit unei analize Bloomberg, citată de Businessinsider.

Achizițiile de țiței rusesc au crescut de la 1% la 18%

În timp ce importurile Chinei din Rusia au rămas la fel, importurile Indiei au crescut semnificativ, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), o organizație independentă de cercetare. Astfel, în primele o sută de zile de la invadarea Ucrainei, achizițiile de țiței rusesc au crescut de la 1% la 18%, subliniază CREA.

În mai, Rusia a devenit al doilea cel mai mare furnizor de petrol al Indiei, după Irak, depășind Arabia Saudită, a raportat Reuters, citând surse comerciale. Rafinăriile indiene au importat zilnic aproximativ 819.000 de barili de petrol rusesc – o cantitate record și de aproximativ trei ori mai mult decât cei 227.000 de barili pe zi pe care îi primise în aprilie, potrivit Reuters.

Venituri cu 20% mai mari în acest an din vânzările de petrol și gaze

Analiștii spun că nu este surprinzător, având în vedere că țițeiul rusesc este oferit la prețuri mult mai mici pe piața spot din cauza sancțiunilor și boicoturilor, în condițiile în care prețurile la energie au crescut în acest an.

Este de așteptat ca vânzările de petrol și gaze rusești să ajungă în acest an la 285 de miliarde de dolari, cu 20% mai mult decât încasările de 235,6 miliarde de dolari ale Rusiei, din petrol și gaze, în 2021, potrivit Bloomberg Economics.

Achizițiile de petrol rusesc ale Chinei și Indiei au atras atenția comunității internaționale pentru că afectează sancțiunile și boicoturile impuse de unele state occidentale. SUA au interzis importurile rusești de energie în martie, iar Uniunea Europeană a decis să reducă cu 90% din importurile de petrol rusești până la sfârșitul acestui an.

China și India nu încalcă sancțiunile

Amos Hochstein, trimisul special al SUA pentru afaceri energetice, a declarat că a cerut Indiei să se abțină de la a cumpăra prea mult petrol rusesc. Nici India, nici China nu au condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, amintește BusinessInsider.

Ministerul indian al petrolului și gazelor naturale a declarat că energia rusă reprezintă un procent „minuscul” din consumul său și că o oprire bruscă a livrărilor de țiței ar crește prețurile globale ale petrolului și ar afecta consumatorii.

Fostul secretar de presă al Casei Albe, Jen Psaki, declara luna trecută că India nu încalcă sancțiunile occidentale prin cumpărarea de petrol rusesc. De asemenea, susține Casa Albă, nici China nu încalcă sancțiunile prin cumpărarea de petrol rusesc, a informat Reuters.