Mircea Rădulescu era secundul lui Mircea Lucescu atunci când Naţionala se califica la Euro 1984. Fostul tehnician, ajuns acum la 84 de ani, analizează reuşitele de până acum ale lui Lucescu, care a preluat din nou cârma Naţionalei de fotbal, în urma plecării lui Edi Iordănescu.
Mircea Lucescu, revenire de succes la națională: patru victorii din patru meciuri
Mircea Lucescu, în vârstă de 79 de ani, a avut parte de o revenire remarcabilă la conducerea echipei naționale de fotbal a României, reușind să obțină patru victorii din tot atâtea meciuri.
Totuși, aceste rezultate au fost obținute într-un context mai puțin competitiv, în fața unor adversari din eșalonul valoric inferior al fotbalului european, precum Cipru, Lituania și Kosovo.
Marele obiectiv al echipei rămâne calificarea la Campionatul Mondial din 2026, un țel dificil de atins, ce presupune trecerea cu succes prin preliminarii. Lucescu are deja în palmares o calificare la un turneu final, Euro 1984, când a colaborat cu Mircea Rădulescu, fostul antrenor secund al echipei naționale.
Mircea Rădulescu, despre impactul lui Lucescu la națională
Mircea Rădulescu a vorbit recent despre schimbările pozitive aduse de Mircea Lucescu la echipa națională, subliniind că rezultatele obținute se datorează în mare parte inspirației aducerii acestuia la cârma echipei, în ciuda vocilor care criticau vârsta sa.
Rădulescu, care a colaborat în trecut cu Lucescu, consideră că acesta a fost cea mai bună opțiune pentru națională și că influența sa se vede deja în jocul echipei.
„Totul se datorează inspirației venirii lui Mircea Lucescu. Chiar dacă au exista unele voci care au vorbit despre vârsta lui. Îl știu bine pe Mircea, am și lucrat împreună, am rămas și prieteni. Era cea mai bună opțiune pentru națională. Iar asta se vede, deocamdată”, afirmă Rădulescu.
Mircea Rădulescu, fost director al Școlii Federale de Antrenori, a remarcat, de asemenea, schimbările aduse la nivelul stilului de joc. Acesta a explicat pentru Evenimentul Zilei că echipa națională și-a îmbunătățit exprimarea pe teren comparativ cu perioadele anterioare, în care mulți critici reproșau jocul defensiv și lipsa de inițiativă.
În prezent, echipa joacă mai ofensiv și nu mai este plictisitoare, deși Rădulescu avertizează că adversarii întâlniți până acum, deși inferiori valoric, au creat unele probleme prin ambiție.
El a apreciat că meritul lui Mircea Lucescu constă în transformarea jocului defensiv într-unul modern și ofensiv, evitând posesiunea inutilă în propria jumătate de teren.
„Mircea are meritul de-a fi schimbat jocul defensiv într-unul ofensiv, mai modern. Pentru că nu mai mergea cu acea posesie sterilă în jumătatea noastră de teren”, a mai spus Rădulescu.
Lucescu a preferat continuitatea, nu revoluţia
Mircea Rădulescu a mai subliniat că Lucescu nu a făcut schimbări majore în structura echipei, preferând continuitatea în locul unei revoluții, și a evidențiat modul în care acesta pregătește mental jucătorii, folosind experiența vastă acumulată pentru a motiva echipa.
Potrivit lui Rădulescu, acest aspect s-a reflectat în atitudinea și performanțele jucătorilor de pe teren.
„Se știe că atunci când vine un nou selecționer, aduce cu el și schimbări mari. Mircea nu a făcut așa, a ales continuitatea. Un plus este și modul în care pregătește mental echipa.
Se știe că are această capacitate, de-a motiva. Experiența acumulată este un mare atu. Pregătirea mentală a ajuns la sufletul jucătorilor, din câte se vede”, a mai explicat acesta.