in piata leu/dolar cu scadenta i luna aceasta, pretul de cotare s-a mentinut pe parcursul perioadei 15 – 21 martie la valori de aproximativ 27.500 lei, ele evoluind itr-un ecart de 27.475 – 27.523 lei. Cresterea ofertei primare i piata spot a determinat o scadere a cotatiilor fata de iceputul lunii, atunci cind dolarul era cotat la Sibiu la 27.775 lei. „Nu se poate spune ca previziunile operatorilor au fost eronate, este opina un broker sibian. Toti ne asteptam la o crestere mai mare a cursurilor, daca luam i considerare faptul ca i ianuarie si februarie rata inflatiei a devansat cu doua puncte procentuale deprecierea leului. Oricum, nepravazutul ofera farmecul pietei futures”, a icheiat acesta.
Cotatia contractului leu/dolar scadent i aprilie a evoluat, i perioada mentionata, itre un minim de 28.025 lei si un maxim de 28.150 lei, cotatiile de cumparare, care au depasit 28.000 lei/dolar, fortind o crestere a preturilor de vinzare. Aparitia unor hedgeri i piata a dinamizat speculatorii, asa cum s-a itimplat marti, 20 martie, cind cotatiile au urcat la peste 28.100 lei. Fata de iceputul lunii, preturile de cotare au scazut cu circa 500 de lei, ceea ce a favorizat speculatiile.
Pretul de cotare al dolarului cu scadenta la sfirsitul lunii mai a scazut de la 29.450 lei, valoare iregistrata i data de 7 martie, la 28.770 lei, i 21 martie. Chiar daca i aceasta piata nu s-au realizat tranzactii i perioada mentionata, este de remarcat faptul ca a aparut o usoara presiune pe cumparare, care a determinat o crestere a cotatiilor, dupa citeva zile i care vinzatorii fortasera icheierea de contracte prin scaderea preturilor. Despre aceasta situatie, un broker sibian spunea ca „e un joc de-a soarecele cu pisica. Daca luam i calcul monotonul ritm de depreciere zilnic de 20 – 25 de unitati, impus de banca centrala, la sfirsitul lui mai ar trebui ca dolarul sa ajunga undeva pe la 28.600 – 28.700 lei. Ramine isa itrebarea: care va fi luna i care deprecierea o va lua iaintea inflatiei”, a icheiat acesta.
Piata raportului leu/euro a fost deosebit de activa, i special pentru scadentele mai idepartate, la aceasta contribuind prezenta constanta a hedgerilor. Daca pentru sfirsitul acestei luni pretul de cotare a ramas constant la 25.550 lei, iar pentru mai la 27.600 lei, speculatorii preferind piata paritatii euro/dolar, i schimb, cotatiile pentru aprilie si iunie au coborit cu citeva sute de lei, ca urmare a deprecierii constante a euro, care a scazut, din nou, sub pragul de 90 de centi.
Euro a intrat, din nou, i picaj
Pretul de cotare pentru sfirsitul lunii viitoare a coborit de la 27.001 lei/euro cu nu mai putin de 1.966 lei. Vineri, 16 martie, a avut loc prima corectie de pret, de 396 de unitati, fiind realizate 500 de contracte. Au urmat apoi scaderi zilnice de 400 de unitati, ceea ce a facut ca pretul sa ajunga, i data de 22 martie, la 25.045 lei, cind s-au tranzactionat alte 500 de contracte.
Primele contracte leu/euro cu scadenta i iunie s-au tranzactionat i data de 12 martie, la un pret de 28.900 lei, ceea ce indica speranta operatorilor i faptul ca moneda europeana ar putea sa se idrepte, la jumatatea anului, spre egalitatea cu dolarul. Aceasta speranta a fost isa ifrinta de realitatea din piata spot internationala, unde euro a pierdut „la greu” i fata monedei americane. Pe acest fond, pretul a coborit cu nu mai putin de 1.500 de lei, pina la un minim de 27.400 lei.
Vicepresedintele bursei sibiene, Adrian Popescu, a icercat sa explice situatia actuala a monedei unice europene: „in ultima perioada pietele financiare internationale au fost deosebit de animate, pe fondul caderii indicilor bursieri din itreaga lume. in aceasta perioda destul de confuza se iregistreaza o volatilitate deosebit de ridicata pe toate pietele, care poate face oameni bogati peste noapte sau ii poate ruina itr-un interval la fel de scurt. Marea dezamagire a reprezentat-o moneda europeana, care nu a reusit sa profite de caderea fara precedent a indicilor Nasdaq si Nikkei, nedepasind „rezistenta” din jurul valori de 0,9350 dolari. La caderea euro au contribuit atit faptul ca grupul primelor zece banci private a reestimat cresterea economiei din zona euro de la 2,7% la 2,2%, cit si rezultatele mai slabe anuntate de gigantii Siemens si Ericsson, precum si declaratia presedintelui Bundesbank, ca o reducere a ratei dobinzii nu se itrevede i viitorul apropiat. Cireasa a fost pusa pe tortul deprecierii euro de indicele german al icrederii i mediul de afaceri (IFO), care a fost comunicat la o valoare sub asteptari (94,9%), la care s-a adaugat faptul ca productia industriala i zona euro a scazut cu 0,3%. Se poate spune ca revenirile temporare fata de dolar ale euro se datoreaza, i mod special, slabiciunilor economiei SUA, si nu perspectivelor economice europene”.
Dupa cresterea de la iceputul lunii, cind euro atinsese un maxim de 0,9320 dolari, i perioada 15 – 22 martie moneda unica europeana a avut o tendinta descendenta, care a culminat cu coborirea pina la 0,8986 dolari i data de 22 martie. Singura crestere a cotatiilor monedei unice a avut loc la 19 martie, cind pretul a fost stabilit la 0,9065 dolari, pe fondul asteptarii deciziei Federal Reserve (Fed) privind modificarea ratei dobinzii de refinantare. Aceasta usoara reanimare a continuat si i prima parte a sedintei urmatoare, o data cu anuntul ca Fed a redus dobinda americana de refinantare cu numai 0,5 puncte procentuale, la 5%, pentru ca apoi euro sa iceapa din nou coborirea. „A fost o perioada extraordinara pentru speculatori, declara Popescu. Dovada sta faptul ca i aceasta piata au avut loc nu mai putin de 319 tranzactii”.
in ceea ce priveste evolutia preturilor de cotare ale paritatii euro/dolar cu scadenta i aprilie, acestea au avut aceeasi tendinta descrescatoare. Primele contracte s-au tranzactionat la iceputul perioadei mentionate, la un pret de 0,9225 dolari, a doua zi acesta coborind la 0,9150 dolari. Urmatoarele sedinte au fost la fel de negative pentru euro, care a coborit la un minim de 0,909 dolari. Situatia nu este prea roz pentru euro nici pe piata cu scadenta i luna mai, unde s-au realizat tranzactii la un pret de 0,915 dolari.
De Ziua Muncii, dolarul va primi 28.000 lei
29 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 29 martie 2001, 15:00
in piata leu/dolar cu scadenta i luna aceasta, pretul de cotare s-a mentinut pe parcursul perioadei 15 - 21 martie la valori de aproximativ 27.500 lei, ele evoluind itr-un ecart de 27.475 - 27.523 lei. Cresterea ofertei primare i piata spot a determinat o scadere a cotatiilor fata de iceputul lunii, atunci cind dolarul era cotat la Sibiu la 27.775 lei. "Nu se poate spune ca previziunile operatorilor au fost eronate, este opina un broker sibian. Toti ne asteptam la o crestere mai mare a cursurilo
Etichete: arhiva,
dolari,
martie
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook