De Ziua Națională, Redacția Capital vă urează „LA MULȚI ANI!”

Pentru că astăzi este 1 Decembrie, ziua în care românii sărbătoresc Ziua Națională, membrii redacției Capital urează "LA MULȚI ANI!" tuturor românilor și le transmit cele mai frumoase gânduri.

Și pentru că tot este Ziua Națională a României, ne-am gândit să trecem în revistă cele mai bune 10 vești din economia românească și pentru care trebuie să ne simțim mândri că suntem români:

1. În al treilea trimestru al acestui an, creşterea economică a fost de 4,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. României se situează pe locul 4 în UE. Pentru prima dată România a avut cea mai puternică relansare economică din Uniunea Europeană, de 1,9%, dacă raportăm al treilea trimestru la cel de-al doilea din acest an.

2. Exporturile sunt în creştere cu 25%.

3. Deficitul bugetar a fost de 6,9% din PIB în anul 2010. Ţări cu deficite bugetare mai mari decât România: Irlanda (31,3%), Grecia (10,6%), Marea Britanie (10,3%), Portugalia (9,8%), Spania (9,3%), Letonia (8,3%), Polonia (7,8%), Slovacia (7,7%), Franţa (7,1%), Lituania (7%).

4. Avem a patra cea mai mică datorie publică în PIB, de numai 31% din PIB, faţă de media europeană de 80,2% din PIB.

5. Suntem printre ţările europene cu cele mai mici rate ale şomajului. România a înregistrat în luna septembrie o rată a şomajului cu 2,2 puncte procentuale sub media europeană.

6. Fitch a majorat calificativul de ţară pentru România la clasa recomandată pentru investiţii şi a oferit o perspectivă stabilă.

7. România rămâne atractivă în anul 2011 pentru delocalizarea serviciilor globale, aflându-se pe locul 25 din 50 de ţări analizate de compania de consultanţă AT Kearney.

8. Companiile româneşti domină clasamentul anual al celor mai mari afaceri din sud-estul Europei în funcţie de veniturile totale, conform celei de-a patra ediţii a "SEE TOP 100".

9. Avem un risc fiscal de două ori mai mic decât Grecia, conform raportului Comisiei Europene.

10. Leul românesc stă cel mai bine dintre toate valutele din regiune. Deteriorarea situaţiei din zona euro a lovit forintul maghiar, acesta depreciindu-se cu 11,1% de la începutul anului până în prezent. În acelaşi timp, zlotul polonez a pierdut 10,5% din valoare în zece luni. În această perioadă, leul românesc s-a depreciat cu doar 2%.
VĂ DORIM SĂ  DEPĂȘIȚI CU BINE CRIZA ECONOMICĂ!
LA MULȚI ANI!