Debitul Dunării va crește
Debitul Dunării la intrarea în țară, în zona Baziaș, este astăzi, 24 septembrie 2024, de 6400 mc/s și se așteaptă să crească. Aceasta este o valoare mai mare decât media obișnuită pentru luna septembrie, care este de 3800 mc/s. Luni, 30 septembrie 2024, debitul va ajunge la 8000 mc/s.
Între 22 septembrie (ora 07:00) și 23 septembrie (ora 07:00), debitul Dunării la Baziaș a fost de 6200 mc/s, iar acesta a crescut, fiind tot peste media de 3800 mc/s. În aval de Porțile de Fier, debitele au crescut pe secțiunile Gruia – Calafat și Zimnicea – Tulcea, dar au scăzut pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.
Prognoza pentru perioada 23 septembrie (ora 07:00) și 30 septembrie, arată că debitul la Baziaș va continua să crească până la 8000 mc/s, rămânând tot peste media lunii septembrie, au informat cei de la Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).
Debitul așteptat pe Dunăre la sfârșitul acestei luni nu va provoca probleme
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat deja că debitul așteptat pe fluviul Dunărea la sfârșitul acestei luni, pe sectorul românesc, nu va provoca probleme. Debite similare au fost gestionate și în luna decembrie a anului trecut, dar și în prima lună a acestui an. Se așteaptă la un debit care va putea fi gestionat cu ușurință. Aceleași valori au fost gestionate în ianuarie și decembrie.
Situația din Ungaria nu va afecta neapărat România. A avut discuții cu oficialii de la hidrocentrala Porțile de Fier, care i-au asigurat că pot gestiona fără probleme debitul așteptat pe Dunăre la sfârșitul acestei luni. În contextul schimbărilor climatice, nu se poate anticipa când va apărea un debit istoric la Dunăre.
„Debitul aşteptat pe fluviul Dunărea la finalul acestei luni, pe sectorul românesc, nu este unul care să pună probleme, arătând că debite similare au fost gestionate şi în luna decembrie a anului trecut, dar şi în prima lună a acestui an. Ştim deja că vom avea un debit pe care-l vom gestiona cu uşurinţă.
Spun asta pentru că acelaşi debit l-am mai gestionat şi în luna ianuarie a acestui an, şi în luna decembrie a anului trecut, nu vom avea o situaţie excepţională. Nu neapărat ce s-a întâmplat la Budapesta se va întâmpla şi la noi.
Am avut discuţii cu oficialii de la hidrocentrala Porţile de Fier, care mi-au dat asigurări că pot gestiona fără nicio problemă debitul pe care îl aşteptăm la sfârşitul acestei luni pe Dunăre. În contextul schimbărilor climatice, nu se ştie când va exista un debit istoric la Dunăre”, a spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în cadrul unei intervenții TV la TVR Info.