Debitul Dunării va crește în România

Debitul Dunării va crește în România. În primele cinci zile ale acestei săptămâni, debitul Dunării la Baziaș, la intrarea în țară, va înregistra o creștere, atingând o valoare de 7400 mc/s. Ulterior, se va reduce treptat, stabilizându-se la 7300 mc/s.

Conform prognozei prezentate luni de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării în luna octombrie va depăși media multianuală, care este de 3850 mc/s.

În perioada 7-14 octombrie, prognoza indică o creștere a debitelor în aval de Porțile de Fier, mai ales la Gruia și pe trasa Brăila – Tulcea.

În contrast, se așteaptă o scădere pe segmentul Calafat – Vadu Oii.

În a doua jumătate a intervalului, debitele vor continua să crească pe porțiunea Gruia – Girugiu, în timp ce pe traseul Oltenița – Tulcea se va înregistra o tendință de scădere.

În ultimele 24 de ore, debitul Dunării la Baziaș, la intrarea în țară, a rămas constant la valoarea de 6800 mc/s.

În aval de Porțile de Fier, s-au observat variații: pe sectorul Gruia – Giurgiu, debitele au scăzut, la Oltenița au rămas stabile, iar pe porțiunea Călărași – Tulcea au înregistrat o creștere.

Debitele medii zilnice pe majoritatea râurilor vor tinde să scadă, cu excepția celor din sudul țării, unde se preconizează că vor rămâne relativ constante.

INHGA precizează că, pe parcursul întregului interval de prognoză, se pot înregistra creșteri ale nivelurilor și debitelor pe anumite râuri mici, ca urmare a precipitațiilor anticipate și a fenomenelor de propagare.

Dunărea, Galați
SURSA FOTO: Dreamstime

Dunărea a crescut cu 1.000 m³ în urmă cu două săptămâni

Debitul Dunării a crescut zilnic cu 1.000 m³ pe secundă, anunța Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor în urmă cu două săptămâni. La momentul respectiv, autoritățile sunt în alertă.

Șase din cele 18 stații hidrometrice monitorizate de Apele Române se aflau în bazinul Dobrogea-Litoral, în timp ce cea mai predispusă zonă la inundații din Dobrogea a fost Delta Dunării.

Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române, a declarat la momentul respectiv:

„Când vârful inundațiilor se va apropia de România, colegii noștri vor fi deja pe teren pentru că, da, zonele Deltei sunt cele mai vulnerabile. Oamenii de acolo sunt obișnuiți să trăiască într-o zonă predispusă la inundații. Chiar și în aceste condiții, vrem să îi protejăm cu orice preț. Aceasta este o prioritate, vom avea echipe pe teren care vor monitoriza fiecare kilometru de curs de apă, gata să intervină cu mijloace și echipamente pentru a proteja oamenii și casele cu prioritate.”