Criza a tăiat elanul băncilor de a acorda credite pentru cofinanţarea proiectelor europene, ceea ce a descurajat companiile să mai solicite finanţare nerambursabilă.

Ca urmare a scăderii numărului de proiecte depuse, solicitările adresate firmelor de consultanţă se reduc, drept pentru care acestea încep să  se reorienteze în piaţă şi îşi lărgesc gama de servicii. Astfel descrie Alexandru Ruff, manager corporate în cadrul GEA Strategy&Consulting, evoluţia pieţei de consultanţă pentru accesarea fondurilor UE, în prima jumătate a acestui an. „De exemplu, dacă în 2009 IMM-urile au depus circa 800-900 de dosare în cadrul ­Programului Operaţional Sec­torial Creşterea Com­­pe­titivităţii Econo­mice (POS CCE), anul acesta s-a simţit o uşoară scădere a numărului de aplicaţii. Pe de altă parte, cele mai mari sume sunt direcţionate către infrastructură, dezvoltarea antreprenoriatului beneficiind de finanţare nerambursabilă mai redusă“, susţine Ruff. Reprezentantul GEA spune că a crescut concurenţa în rândul companiilor de consultanţă, iar multe dintre acestea, pentru a supravieţui, fie au intrat în diferite consorţii ca furnizori de asistenţă tehnică, fie şi-au diversificat paleta de produse, asigurând astfel servicii complete. Alte soluţii de criză pe care le aplică firmele de consultanţă sunt reducerea avansurilor percepute clienţilor şi ajustarea comisionului de succes în favoarea acestora.

În schimb, Johannes Becker, proprietarul companiei Becker Consult, este de altă părere: „În comparaţie cu anul trecut, am observat în 2010 un interes şi o nevoie mult mai ridicate de accesare a finanţărilor nerambursabile. Dacă în 2009 investitorii ­doreau să ştie mai multe despre posibilităţile de a obţine fonduri europene, decizia concretă de a elabora şi a depune proiecte a venit la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an, astfel că acum putem vorbi despre o piaţă mult mai dinamică decât în anul precedent.“ Becker susţine că situaţia este valabilă atât în cazul investitorilor români, cât şi al celor străini care manifestă interes de a investi în România, cu condiţia de a primiri ajutoare financiare. Clienţii companiei de consultanţă sunt interesaţi să investească în domeniul energiei regenerabile, în domenii productive, dar şi în domeniul dezvoltarii resurselor umane. Johannes Be­cker spune că, din păcate, aceste sectoare au beneficiat de fonduri foarte scăzute în raport cu cererea existentă pe piaţă. Astfel, în cadrul anumitor axe şi domenii de intervenţie, valoarea proiectelor depuse a depăşit chiar şi de câteva zeci de ori suma alocată de autorităţi. Este cazul domeniului destinat energiei regenerabile din cadrul POS CCE, al proiectelor depuse pentru investiţiile în industria prelucrătoare, în cadrul aceluiaşi program, dar şi situaţia proiectelor dedicate resurselor umane.

Soluţii simple şi aplicabile

226-56130-26_iarba_shutterstock_34.jpgÎn opinia lui Johannes Becker, autorităţile trebuie să facă demersuri pentru realocarea unor sume neaccesate de pe anumite axe şi domenii de intervenţie. Este vorba, în special, de finanţările destinate autorităţilor publice, care ar trebui să fie realocate către solicitanţii privaţi, deoarece, din lipsa posibilităţilor de cofinanţare sau a personalului calificat, autorităţile publice au depus foarte puţine proiecte, iar sumele alocate în acest scop sunt blocate. Szabolcs Ilyes, country manager la PNO Consultants, spune că ar fi utilă o simplificare reală a procedurilor. De exemplu, în cazul modificării proiectului, să nu se mai solicite act adiţional la contractul de finanţare decât la finalizarea proiectului. La rândul său, Felix Lucuţar, partener, Agriculture Capital and Engineering, consideră că ar trebui simplificate procedurile de achiziţie şi de plată. „Dosarele de plată sunt verificate de zece ori, întârziindu-se astfel implementarea, iar, pe de altă parte, sistemul de achiziţie este foarte dificil. Procedura ar trebui simplificată, plecând de la premisa că beneficiarul este persoana cea mai interesată de buna derulare a acesteia, fiindcă acoperă o parte din bani prin cofinanţare“, spune Lucuţar.

226-56131-26_alexandruruff_c_fotoel.jpgPiaţa de consultanţă pentru fondurile comunitare se ridică anual la circa 100 de milioane de euro.
Alexandru Ruff, manager, GEA Strategy&Consulting