Este pentru a treia săptăămână consecutiv când BNR plafonează din ce în ce mai jos sumele oferite pe termen scurt băncilor comerciale, ajutând astfel leul prin creșterea atractivității, ca urmare a creșterii dobânzilor pe piața interbancară.
Pentru azi, BNR a anunțat un plafon de 4 miliarde lei la Repo, cu 1 miliard de lei mai jos decât în urmă cu o săptămână și cu 8 miliarde sub nivelul pe care în oferea băncilor anterior limitării sumelor. Acest gol de lichiditate în lei de pe piața interbancară s-a transmis în dobânzi mai mari la leii împrumutați între bănci.
Dacă la precedentele mișcări care au surprins neplăcut piața interbancară leul s-a întărit în fața euro, astăzi se pare că mișcarea BNR nu a fost de ajuns, deși volumele pe piața valutară au fost mici, spun dealerii.
"Avem o ușoară depreciere, pe volume relativ mici. În regiune nu se întâmplă nimic deosebit, iar bursele se apreciază pe principiul că nicio știre înseamnă o știre bună. BNR a redus încă o dată plafonul la Repo până la 4 miliarde lei, însă leul tot s-a depreciat", a declarat un dealer pentru Capital.
Potrivit lui, am putea vedea BNR tăind de tot lichiditatea oferită băncilor pe termen scurt la Repo. 
"Este posibil ca dacă presiunea se amplifică, BNR să suspende licitațiile Repo. Fără să atragi bani de afară, prin investiții străine directe sau achiziții de titluri de stat, e natural ca să te depreciezi. La noi investițiile străine sunt în scădere, iar străinii au vândut din titlurile de stat. Ca să îi atragi, trebuie să le ofere fie dobânzi mai mari, fie predictibilitate, stabilitate", a declarat un dealer pentru Capital.
Până în jurul orei 13:00, euro se tranzacționase pe piața valutară interbancară la maximum 4,4940 lei și la minimum 4,4850 lei, adică într-un interval extrem de strâns, de 90 de puncte de bază. Practic, BNR a anunțat cursul de referință al euro la maximul zilei de până în ora 13:00.
În ceea ce privește dolarul american, BNR a anunțat un curs de referință de 3,6404 lei, în urcare cu 1,54 bani (0,42%).
Şi francul elveţian s-a apreciat de la 3,7344 lei la 3,7413 lei.