Coreea de Nord a prezentat sâmbătă, 10 octombrie, o rachetă balistică intercontinentală uriaşă, montată pentru defilare pe un vehicul de transport cu 11 osii. Cu siguranță, o armă grea, cu o rază lungă de acțiune și o greutate extinsă, fără îndoială destinată lovirii Statelor Unite, arată NationalInterest. În plus, se spune că ar fi vorba și de cea mai mare rachetă mobilă cu combustibil lichid văzută până acum.

Pentru că, spune sursa menționată, nu există niciun alt motiv pentru care Coreea de Nord să construiască o rachetă atât de masivă, care să amintească de platformele gigantice realizate de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Așa cum asta nu e nici ceva surprinzător. Coreea de Nord a sugerat pentru o vreme că s-ar putea să dezvăluie în curând o „nouă armă strategică.” Poziția generală a analiștilor e că această armă semnalează frustrarea Phenianului față de ritmul lent al negocierilor cu SUA și Coreea de Sud din ultimii ani.

Cu certitudine, spun unele voci, acesta este un lucru sigur. Dacă SUA și Coreea de Sud nu vor ajunge cu Phenianul la un acord, atunci Coreea de Nord crede că nu are de ales decât să construiască arme pentru a descuraja orice acțiune posibilă a SUA împotriva ei. SUA are un istoric îndelungat după Războiul Rece, de „sancționare și chiar atacare” a micilor adversari, „state necinstite” precum Irak, Iugoslavia sau Afganistan. Așa că nu e lipsit de logică acum ca și Coreea de Nord să se teamă de acțiuni similare. Președintele George W. Bush, de exemplu, a plasat Phenianul pe axa răului.

De asemenea,scrie NI, este puțin probabil ca Phenianul să-și creeze armele nucleare strategice, cele care ar putea lovi SUA, așa cum o poate face noua rachetă, în scopuri pur ofensive. Coreea de Nord e periculoasă, dar nu irațională. Elitele sale nu doresc să sfârșească într-un buncăr, și asta pentru că liderii comuniști știu că Nordul ar pierde un război. Aceste arme sunt destinate în primul rând apărării prin descurajare.

Un lucru este și mai sigur când vine vorba de regimul de la Phenian, și pe care nimeni nu-l poate nega. Cu Coreea de Nord nu se poate ajunge la o înțelegere, în baza unor condiții pe care Washingtonul le-ar considera acceptabile. Și asta pentru că SUA nu se vor retrage din Coreea de Sud sau din Japonia pentru a îndeplini cerințele Phenianului, care, la rândul, său, ar urma să pună capăt definitv programului său nuclear. Faptul că nimeni nu discută nici măcar despre concesii, dă de înțeles că SUA ar prefera să accepte mai departe programul nuclear al Coreei de Nord decât să facă concesiile necesare pentru a opri înarmarea Phenianului. Deci, pur și simplu America se va obișnui cu rachetele lui Kim, fie va căuta compromisuri mai mici. Alternativă nu există.