Pe ultima sută de metri, băncile aleargă să își adune tot mai mulți clienți. Profitând de apropierea Sărbătorilor de iarnă, o serie de bănci comerciale a lansat promoții până la 31 decembrie 2011 sau maximum 15 ianuarie 2012. Interesant este faptul că majoritatea ofertelor promoționale nu sunt cele care să te ajute neapărat să cheltui mai mult sau să îți ofere cadouri prin tragere la sorți pentru accesare de credite, depozite sau cumpărături pe card de debit sau credit. Majoritatea „promoțiilor“ vizează refinanțarea creditelor de la alte bănci sau acordarea de noi credite de nevoi personale garantate cu ipotecă.  Motivul este ceva mai banal: Sărbătorile de iarnă coincid cu ultimele zile de viață ale creditului de nevoi personale garantat cu ipotecă, iar băncile aleargă după ultimii clienți eligibili.
Sunt ultimele zile ale acestui tip de credit deoarece, până la sfârșitul lunii ianuarie 2012, va trebui ca toate băncile să aibă aprobate noile norme de creditare, norme care prevăd clar că, pe piața bancară, nu mai pot exista decât credite ipotecare sau credite de consum cu durata maximă de rambursare de cinci ani.  Creditul de nevoi personale garantat cu ipotecă este și un foarte bun instrument de refinanțare și unificare/consolidare a mai multor credite contractate la alte bănci, pentru a obține un credit cu o rată mai mică

Goana băncilor după creditul garanta

Prin noul regulament de creditare, refi­nanțările se vor putea face doar credit contra credit și nu vor mai putea fi unificate mai multe împrumuturi de la bănci diferite într-unul singur, cu o rată mai mică și extins pe mai mulți ani, cum se poate face în cazul creditului de nevoi personale garantat cu ipotecă. Cel puțin cinci bănci oferă, la ora actuală, credite de refinanțare bazate pe promoții mai mult sau mai puțin atractive la creditul de nevoi personale cu ipotecă. La toate băncile care promovează acum acest tip de împrumut, evaluarea imobilului, de minimum 100 de euro, este oferită gratuit de bancă. BCR chiar se întrece pe sine și achită și cheltuielile notariale. De asemenea, asigurarea de viață sau comisioanele de analiză a dosarului sunt eludate complet.
Mai mult, în cazul CEC Bank, comisionul de administrare lunară a contului de credit dispare dacă împrumutatul își încasează veniturile prin această bancă. La Transilvania, în aceleași condiții, comisionul lunar de administrare a contului se diminuează.
La majoritatea băncilor sunt practicate dobânzi introductive, mai mici decât cele variabile. La Bancpost, clienții pot primi vouchere de 2.000 de lei pentru cumpărături în lanțurile de magazine partenere. Aceste oferte însă sunt valabile doar până la sfârșitul anului în curs.

Bancpost

„Casa de treabă“
» Ipotecar sau de nenominalizat garantat cu ipotecă contractat până pe 31 de­cem­brie
» În lei/euro pe 25 de ani, cu o perioadă de grație de până la 12 luni;
» Dobânda: Euribor la 3 luni +5,95%/ Robor la 3 luni +4,95%;
» Cadou un voucher de 2.000 de lei. ­Voucherul poate fi folosit în Altex, BauMax, Elvila sau Media Galaxy.

Trei carduri-vedetă
» 1% din valoarea cumpărăturilor cu American Express sau EuroLine American Express în Carrefour;
» 5% bonus din valoarea cumpărăturilor cu Euroline şi EuroLine American Express;
» Extra-rate fără dobândă la cumpărături cu cardurile VISA și American Express în perioada 1 noiembrie 2011-31 ianuarie 2012 în peste 2000 de centre comerciale.

CEC

Refinanțări cu ipotecă
» În lei și euro, fără garanție imobiliară refinanțări de până la 50.000 de lei sau 10.000 de euro cu garanție ipotecară;
» Comisionul administrare credit 0% pentru clienții care primesc salariul/pensia pe card CEC Bank, 0,04%/lună în rest;
» Asigurare viață și șomaj, gratuite;
» Rambursare între unul și opt/șapte (credit euro) ani (grație de un an);
» Dobânda: 10,13% (Robor 3 luni+3,90%) și 8,81(Euribor 3 luni + 7,25%).

Credite ipotecare
» Dobândă promoțională fixă în primul an 5,97%, apoi: 8,14%,Robor 6 luni+1,75%.
» grație 360 de zile calendaristice;
» Comisionul administrare credit 0% pentru clienții care primesc salariul/pensia pe card CEC Bank, 0,04%/lună în rest;
» Campanie valabilă din 10 noiembrie 2011 până pe 15 ianuarie 2012.

BCR

» Refinanţarea SMART este fără comisioane de analiză; evaluarea imobilului adus în garanţie, cheltuielile de notariat și înregistrarea ipotecii sunt gratuite;
» Oferta se adreseaza clienţilor care doresc să  refinanţeze creditele la alte bănci printr-un credit garantat cu ipotecă BCR;
» Dobândă fixă în primii cinci ani, apoi variabilă. Reducere 0,5% pentru clienții băncii.

Alte bănci

» Millenium Bank – refinanțare garantată cu ipotecă, fără comision de analiză. Împrumutul poate ajunge la 90% din valoarea garanției. Asigurare de viață gratuită. » Banca Transilvania – ipotecare și de nevoi personale cu garanții, în lei cu do­bân­dă fixă doi ani (6%) și comision de analiză zero până pe 31 decembrie.  » RBS – câștiguri procentuale pentru cei care își achită vacanța cu credit card.