‘Ceea ce se întâmplă în SUA este pur şi simplu inacceptabil’, a adăugat şi ministrul transporturilor, Marc Garneau, care a susţinut la rândul său un discurs în faţa deputaţilor federali.
‘Toţi canadienii sunt stupefiaţi de imaginile care vin din SUA. Viaţa copiilor este foarte preţioasă, iar securitatea şi bunăstarea lor trebuie să fie principala noastră preocupare’, a reiterat ministrul Hussen, care este nevoit să gestioneze un aflux de imigranţi de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă.
El a fost chemat la o audiere în parlamentul de la Ottawa în legătură cu cei circa 2.300 de copii şi tineri imigranţi care au fost separaţi în cinci săptămâni de părinţii lor, acuzaţi că au trecut ilegal frontiera americană.
Deputaţii canadieni dezbat pertinenţa menţinerii acordului americano-canadian ‘privind ţările terţe sigure’, în vigoare de la sfârşitul lui 2004 şi care stipulează că o persoană care solicită azil trebuie să-şi depună cererea în prima ţară în care intră, fie Canada, fie SUA.
‘Suntem forţaţi prin legea de protecţie a imigraţiei să monitorizăm respectarea dreptului de azil în SUA pentru a ne asigura că sistemul american privind dreptul la azil respectă întotdeauna criteriile care desemnează ţara terţă sigură’, a explicat ministrul imigraţiei, care este de origine somaleză.
‘Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi din Canada face aceeaşi analiză şi continuăm să urmărim aceste evoluţii’, a mai spus alesul liberal.
Canada se confruntă de peste un an cu o înmulţire a imigraţiei ilegale provenite din SUA, în special din cauza slăbirii acestei înţelegeri canadiano-americane.
Dacă cererea de azil este înaintată Canadei la sosirea în SUA pe un aeroport sau printr-un post de frontieră rutier, solicitantul va fi trimis la sud de frontieră, unde dosarul său este analizat în conformitate cu acest sistem ‘al ţărilor terţe sigure’.
Însă dacă imigrantul ajunge în Canada în mod clandestin, cererea de azil poate fi luată oficial în grijă de guvernul canadian, ale cărui servicii de imigraţie erau recunoscute încă de dinainte de venirea lui Donald Trump ca fiind mai primitoare.
‘Am depus toate eforturile pentru a îmbunătăţi sistemul de detenţie din Canada legat de imigraţie şi pentru a reduce cât mai mult posibil recurgerea la detenţie’, a mai spus în faţa deputaţilor federali ministrul Garneau, unul din membrii cu greutate ai guvernului condus de Justin Trudeau şi ales de Montreal, la fel ca şeful guvernului.
Montreal, situat în apropiere de frontieră, este o destinaţie privilegiată de către solicitanţii de azil care vin din SUA: stadionul său olimpic a fost reconvertit în centru de cazare anul trecut. AGERPRES