Decizia anului privind pensiile a milioane de români! Legea a intrat deja în vigoare în România

pensii

Decizia anului pentru milioane de pensionari din România! Legea a intrat deja în vigoare și veștile sunt bune sau rele, în funcție de ce pensii aveți. Cei cu pensii mici se vor bucura, însă cei care au pensiile mai mari vor pierde bani importanți.

Noua lege privind impozitarea pensiilor din România a intrat deja în vigoare și se pune în aplicare. Astfel, în timp ce există o categorie de pensionari care nu plătește impozit pe pensie, cei care au venituri prea mari vor fi impozitați, conform prevederilor recent aprobate în Codul Fiscal.  Astfel, în prezent, în România, sunt și persoane care beneficiază de asigurări medicale fără contribuția socială obligatorie pentru angajați și mai noi pentru pensionarii cu venituri mai mari de această sumă.

Pensiile până la 2.000 de lei nu se impozitează. Veniturile de peste 4.000 de lei sunt însă taxate

Venitul impozabil din pensii a fost stabilit, prin noua lege, prin deducerea sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei din aceste venituri. De asemenea, din 2022, se percepe și contribuție de asigurări sociale de sănătate în cazul pensiilor care depășesc valoarea de 4.000 de lei. Totuși, pensiile de până la 2.000 de lei nu sunt supuse impozitării, arată noul Cod Fiscal.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată”, arată versiunea actuală a Codului fiscal.

Cum se calculează impozitul pentru pensii?

Conform noilor prevederi, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii. Practic, veniturile lunare din pensiile de până la 2.000 lei nu se impozitează cu 10%, dar totuși pensionarii cu venituri mici beneficiază de asigurare medicală. CNPP a transmis detaliile recent.

De la începutul acestui an a apărut obligativitatea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cazul pensiilor mai mari de 4.000 de lei. Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei. Persoanele fizice, cu venituri din pensii care nu depășesc valoarea de 4.000 lei, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata CASS.

Ce se întâmplă cu pensiile din străinătate

De asemenea, cei ce obțin pensii din străinătate cu o valoare mai mare de 4.000 de lei vor depune, începând de anul viitor, din 2023, declarația unică.

O altă măsură apărută în 2021 vizează ca pensionarii cu pensii mici să primească un ajutor financiar unic, de la stat, lunar. Astfel, pensionarii din sistemul public de pensii din România, care au un venit mai mic sau egal cu 1.600 de lei, primesc un ajutor financiar doar în luna ianuarie, astfel ca aceștia să ajungă la venituri de cel puțin 2.200 de lei.