Decizia Băncii Naționale a Moldovei privind rata dobânzii. Inflația se apropie de obiectivul pe termen mediu

steag republica moldova

SURSA FOTO: Dreamstime

Banca Națională a Republicii Moldova a anunțat joi, pe 19 septembrie, prin Biroul de presă al instituției de la Chișinău, că a menținut rata dobânzii la 3,60% pentru a treia lună consecutiv.

Banca Națională menține rata dobânzii la 3,60%

Ultima ajustare a avut loc în luna mai, când Banca Națională a Republicii Moldova a redus dobânda de politică monetară la 3,60%, de la 3,75%.

În comunicat se menționează că evaluarea condițiilor actuale privind depozitele, creditarea și piețele valutare sugerează o situație favorabilă pentru a asigura că inflația se apropie de obiectivul pe termen mediu de 5%.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, rata inflației a fost de 5,1% luna trecută, comparativ cu 9,69% în august 2024.

Banca Națională a Republicii Moldova a precizat că „prin urmare, rata anuală a inflaţiei rămâne aproape de ţinta de 5%”.

Instituția a început să relaxeze politica monetară la sfârșitul anului trecut pentru a sprijini economia, notează Reuters.

În 2022, rata inflației a crescut considerabil din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, dar de atunci a început să scadă. În 2023, rata anuală a inflației a scăzut la 4,2%, comparativ cu 30,4% în 2022.

Europa, afectată de o recesiune?

Experții afirmă că recesiunea se conturează tot mai clar în SUA. Dacă aceste temeri se vor confirma, efectele recesiunii ar putea afecta și Europa.

Amintim că recent, Rezerva Federală a SUA a decis să reducă rata dobânzii cheie cu 50 de puncte de bază, stabilind intervalul la 4,75% – 5%. Această ajustare a fost realizată pentru a stimula economia și a contracara semnele de încetinire economică.

Cu toate acestea, reputatul jurnalist Gabor Steingart avertizează că această reducere ar putea fi insuficientă pentru a preveni o recesiune iminentă.

Steingart a identificat șapte semne alarmante care indică o probabilitate crescută a unei recesiuni în SUA, semn care ar putea avea efecte negative asupra economiei globale.

Printre acestea se numără:

Rata de economisire personală atinge minime istorice

În iulie 2024, rata de economisire personală în SUA a scăzut la un minim istoric de 2,9%. Aceasta sugerează că rezervele economice acumulate în perioada pandemiei s-au epuizat, lăsând puțin loc pentru o creștere a cheltuielilor de consum.

În timp ce PIB-ul a înregistrat o creștere anualizată de 2,1% în al doilea trimestru al anului 2024, venitul intern brut (GDI) a crescut doar cu 1%. Această diferență sugerează o stagnare a veniturilor reale, limitând astfel capacitatea de consum. Mai multe puteți citi aici.