Casa Albă condamnă interzicerea avortului
Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden, a condamnat decizia instanței judecătorești din Arizona de a interzice avortul aproape complet, decizie despre care a spus că ar putea avea „consecinţe potenţial catastrofale, periculoase şi inacceptabile”.
„Dacă această decizie se confirmă, personalul sanitar va risca până la cinci ani de închisoare dacă-şi va îndeplini datoria de îngrijire; persoanele care au supravieţuit violului şi incestului vor fi forţate să poarte copiii agresorilor lor şi femeile (însărcinate) care au probleme de sănătate ar fi confruntate cu riscuri teribile”, a declarat, vineri seară, Karine Jean-Pierre.
Declarația ei a venit la câteva ore după ce judecătorul Comitatului Pima din Arizona, Kellie Johnson, a emis o hotărâre prin care a reactivat o legislație din secolul a XIX-lea, care interzice aproape complet avortul. Kellie Johnson şi-a fundamentat hotărârea pe baza deciziei din iunie 2021 a Curţii Supreme a SUA, care a anulat jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic „Roe v. Wade” din 1973, ce garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza întreruperile de sarcină.
Această decizie a fost salutată de membrii partidului conservatori şi aspru criticată de membrii partidului progresist. Menționăm faptul că decizia instanţei supreme nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat al SUA era liber să le autorizeze sau nu. La scurt timp, guvernatorul republican Doug Ducey a declarat că, prin decizia judecătorului Kellie Johnson, o lege care interzice avortul după a 15-a săptămână de sarcină va prevala în Arizona în faţa altor prevederi legale, interpretare ce diferă declarația formulată de Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a lui Joe Biden.
Vă amintim că mai multe state membre SUA, conduse de republicani conservatori, au interzis deja complet sau parțial avortul, după hotărârea adoptată de Curtea Supremă în iunie 2021.
Femeile din SUA riscă să devină infractori, dacă avortul va fi interzis
În prezent, Partidul Democrat din SUA speră cu acest subiect îi va determina pe alegătorii americani să voteze pentru susținerea avortului în luna noiembrie.
Dacă alegătorii americani vor vota împotriva avortului, atunci femeile și medicii din SUA vor risca să devină infractori. Femeile cu o situație financiară bună vor suporta costul și inconvenientul de a călători în alt stat pentru a-și exercita un drept pe care-l dețineau de jumătate de secol, însă unele state vor încerca să restricționeze chiar și această variantă, relatează Financial Times.