Partidul Popular Elvețian lansează inițiativa pentru protecția frontierelor
Partidul Popular Elvețian (SVP), cunoscut și sub denumirea de Uniunea Democratică de Centru (UDC), a lansat sâmbătă o inițiativă populară pentru protecția frontierelor, inițiativă care ar putea pune sub semnul întrebării acordurile Schengen.
Inițiativa, intitulată „Stop abuzurilor în materie de azil (inițiativa pentru protecția frontierelor)”, a fost aprobată în unanimitate de delegații partidului reuniți la Basel.
Marcel Dettling, președintele SVP, a subliniat necesitatea acestei măsuri, declarând că Elveția și-a pierdut controlul asupra frontierelor și că este esențială protejarea acestora pentru a asigura securitatea țării. Inițiativa propune verificarea sistematică a persoanelor care intră în Elveția, măsură care ar contraveni angajamentelor internaționale ale Elveției, inclusiv acordurilor Schengen și Dublin.
„Am pierdut controlul asupra frontierelor noastre cu mult timp în urmă. Nu mai știm cine intră în țara noastră”. „Protejându-ne frontierele, ne protejăm patria”, a declarat Marcel Dettling.
Textul inițiativei prevede că intrarea în țară și azilul vor fi acordate numai persoanelor care ajung în Elveția printr-o țară terță sigură. De asemenea, inițiativa stipulează o cotă anuală maximă de 5.000 de cereri de azil, stabilită de Consiliul Federal.
Implementarea ar necesita renegocierea unor acorduri internaționale, inclusiv unele legate de spațiul Schengen
Implementarea inițiativei privind protecția frontierelor ar necesita renegocierea acordurilor internaționale, în special a celor privind libertatea de circulație în spațiul Schengen. SVP consideră că, în cazul în care aceste negocieri nu vor avea succes, Elveția ar trebui să denunțe acordurile respective.
În 2023, Elveția a înregistrat 30.223 de cereri de azil, o creștere de 23,3% față de anul precedent, conform datelor Secretariatului de Stat pentru Migrație (SEM). Pentru anul în curs, SEM se așteaptă la aproape 30.000 de noi cereri de azil.
Propunerea a stârnit reacții diverse, iar la locul de întâlnire din Basel a fost desfășurată o forță mare de poliție pentru a securiza zona, în contextul unui protest organizat de aproximativ douăzeci de opozanți ai politicii de migrație a SVP.
Spațiul Schengen include majoritatea țărilor UE, cu excepția Ciprului și Irlandei, și patru țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Recent, Bulgaria și România au aderat la spațiul Schengen cu frontierele interne aeriene și maritime începând cu 31 martie 2024, urmând ca o decizie privind frontierele terestre să fie luată ulterior de Consiliul UE.