Se formează coaliția pro-europeană a României

Se formează coaliția pro-europeană pentru a lupta cu Călin Georgescu şi cu partidele extremiste.. Discuțiile cu reprezentanții tuturor partidelor sunt programate să înceapă la ora 17:00.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că există o majoritate parlamentară formată din PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale care are ca scop menținerea României pe drumul european și pro-NATO.

Discuțiile vor viza susținerea Elenei Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale, precum și formarea unui nou guvern și a unei majorități parlamentare.

Toate formațiunile pro-europene intenționează să dețină controlul în Parlament, pentru a contracara partidele extremiste.

PNL și-a exprimat deja public susținerea pentru Elena Lasconi, iar UDMR a adoptat aceeași poziție. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat că românii trebuie să decidă singuri între cei doi candidați, însă a reafirmat sprijinul PSD pentru un drum pro-european și pro-NATO.

Marți seară, Elena Lasconi a avut o discuție cu Marcel Ciolacu, iar cu două zile în urmă s-a întâlnit și cu Ilie Bolojan, liderul interimar al PNL.

Ilie Bolojan a declarat marți că, în cazul în care măsurile pe care le-a prezentat la preluarea șefiei interimare nu sunt complet implementate, liberalii sunt dispuși la compromisuri pentru a asigura formarea majorității necesare.

Elena Lasconi
SURSA FOTO: Facebook, Elena Lasconi

Cum va arăta viitorul guvern?

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat luni că situația politică actuală din România impune crearea unei coaliții largi și stabile. El a sugerat că o alianță între UDMR, PNL, PSD și USR ar fi cea mai solidă opțiune, dar a subliniat și faptul că o astfel de coaliție ar reprezenta o provocare mare în gestionarea sa.

În acest context, Kelemen Hunor a făcut apel la renunțarea la orgolii și resentimente pentru a asigura succesul acestei colaborări.

Liderul UDMR a subliniat că, pentru a restabili încrederea în clasa politică și în instituții, este esențială adoptarea unor soluții pragmatice, care să fie aplicate pe termen scurt și mediu. Aceste măsuri ar contribui la îmbunătățirea unor domenii esențiale, precum sănătatea, educația și economia.

Totodată, el a evidențiat problema deficitului bugetar ridicat și a datoriei publice, subliniind necesitatea reducerii acestora într-un mod susținut, concomitent cu dezvoltarea economică a țării.

„Trebuie o majoritate stabilă. Majoritatea stabilă în acest moment poate să fie UDMR, PNL, PSD, USR. Este cea mai stabilă coaliţie posibilă, dar şi cea mai dificilă coaliţie. Eu cred că în acest moment fiecare trebuie să mai lasă acasă un pic din orgolile şi din supărările din trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat”, a anunţat Kelemen Hunor.

Mai multe puteți citi aici.