Accesul lui Călin Georgescu la documente secrete. Real sau fals?
Declarațiile și amenințările lansate de Călin Georgescu la adresa unor actuali și foști șefi ai serviciilor secrete ridică semne de întrebare privind relațiile fostului candidat la prezidențiale cu instituțiile de forță ale statului.
După anularea alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu a adresat amenințări la adresa șefului Serviciului de Informații Externe (SIE), Gabriel Vlase, a fostului șef al Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, și a lui Mihai Răzvan Ungureanu, fost șef al SIE.
Într-o emisiune Marius Tucă Show, fostul candidat declara în ianuarie: „Sunt oameni de bună credință, care mă informează permanent, chiar din interior, văd și eu niște rapoarte… pe care… la diverse întâlniri din acestea…”.
Serviciul Român de Informații a răspuns solicitării Euronews România, confirmând că a analizat declarațiile controversate ale lui Călin Georgescu. Cu toate acestea, concluziile nu pot fi comunicate public, având în vedere caracterul secret al activității instituției.
![Serviciul Român de Informații (SRI)](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2023/10/SRI-2-scaled-e1696955314742.jpg)
Această situație a generat numeroase reacții în mediul politic și de securitate națională. Mai mulți analiști consideră că afirmațiile lui Călin Georgescu ridică probleme grave de securitate și subminează încrederea în instituțiile statului.
Totodată, experții atrag atenția asupra faptului că accesul neautorizat la documente clasificate este o infracțiune gravă, reglementată de Codul Penal.
Reacția SRI pentru Euronews
Aspectele semnalate au fost analizate în limitele competențelor instituției, conform legislației în vigoare.
Serviciul Român de Informații ia măsurile necesare pentru securitatea națională, însă, având caracter clasificat, activitatea sa nu este accesibilă publicului, conform Legii nr. 544/2001.
De asemenea, instituția nu comentează opinii sau alegații din spațiul public. Conformitatea cu legea este asigurată prin mecanisme interne și control parlamentar.
„Aspectele semnalate au fost analizate prin prisma competențelor ce revin instituției noastre, în baza Legii nr.51/1991 privind securitatea națională a României, republicată, cu modificările și completările ulterioare și a Legii nr.14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI, cu modificările și completările ulterioare.
Serviciul Român de Informații întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea stării de securitate națională și promovarea intereselor statului român.
Vă informăm că activitatea Serviciului are caracter secret de stat iar comunicarea de informații referitoare la aceasta este exceptată de la liberul acces al cetățenilor, în conformitate cu art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.
Mai mult, Serviciul Român de Informații nu are atribuții legale de a exprima puncte de vedere referitoare la alegații, comentarii, opinii vehiculate în spațiul public.
Totodată, vă asigurăm că atât mecanismele interne de verificare ale Serviciului Român de Informații (SRI), cât și cele de control parlamentar instituite de legea de organizare și funcționare a instituției vizează în permanență ca activitatea instituțională să se desfășoare strict în conformitate cu legile în vigoare, cu respectarea procedurilor și competențelor specifice”.