O victorie militară împotriva Rusiei este „puțin probabilă” dacă SUA amână livrările de artilerie cu rază lungă de acțiune, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.
Oleksii Arestovici, un consilier prezidențial ucrainean, a declarat că armele sunt „esențiale pentru soarta Ucrainei și independența sa”.
Oficialii americani au declarat săptămâna trecută că iau în considerare o cerere ucraineană pentru livrări de sisteme de rachete cu lansare multiplă, MLRS, care pot lovi ținte de până la 300 de kilometri, sau aproximativ 186 de mile, în funcție de tipul de muniție.
Ucraina vrea ajutor din partea SUA
Arestovici a declarat că și un număr mic de sisteme de armament, „chiar și 20”, ar fi de ajutor în conflictul cu Rusia, deoarece, potrivit lui, ar permite trupelor ucrainene să se apere împotriva atacurilor rusești .
„Fără MLRS, probabil că am putea stabiliza liniile de front, dar am risca să pierdem Kherson, Luhansk, Donețk și părți din regiunea Zaporizhzhia”, a spus Arestovici pentru CNN.
Cu toate acestea, înarmarea Ucrainei cu rachete cu rază lungă de acțiune a stârnit îngrijorări în Occident. Rachetele MLRS ar putea fi folosite pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei, ceea ce ar putea duce la o escaladare a conflictului.
Recunoscând aceste îngrijorări, Arestovici a declarat pentru CNN că Ucraina va folosi armele doar pentru a-și apăra teritoriul, nu pentru a ataca Rusia.
SUA nu va trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina
Președintele american Joe Biden a declarat că nu intenționează să trimită în Ucraina rachete care ar putea ajunge pe teritoriul rusesc.
„Nu voi trimite nimic cu care să poată trage în Rusia”, a declarat luni, Joe Biden la Casa Albă, întrebat dacă intenționează să trimită rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina.
CNN a relatat săptămâna trecută că administrația Biden se pregătește să intensifice tipul de armament pe care îl oferă Ucrainei, trimițând sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, care reprezintă acum principala solicitare a oficialilor ucraineni.
Administrația tinde să trimită sistemele ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate pentru Ucraina, care ar putea fi anunțat chiar săptămâna viitoare.
Vineri, Rusia aa avertizat că Statele Unite vor „depăși o linie roșie” dacă vor furniza sisteme de apărare Ucrainei.