Decizia care-l termină definitiv pe Putin! Verdictul se dă miercuri, 16 martie

Vladimir Putin, Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

O decizie care va fi luată în următoarele ore ar putea să îl termine definitiv pe Vladimir Putin. Verdictul se va da mâine și are legătură cu procesul dintre Kiev şi Moscova privind invazia Ucrainei. Mai exact, țara condusă de Zelenski a depus o plângere împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie, la două zile după declanşarea ofensivei ruse.

Vladimir Putin va afla mâine care este decizia Curții Internaţionale de Justiţie în procesul dintre Kiev şi Moscova privind invazia Ucrainei. Instituția a anunțat că va pronunţa miercuri verdictul său în procedura lansată de Kiev. Țara condusă de Volodimir Zelenski a solicitat celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să înceteze invazia Ucrainei.

„O şedinţă publică va avea loc la orele 16.00 (17.00 ora României) la Palatul Păcii, la Haga, în cursul căreia preşedinta Curţii, judecătoarea Joan E. Donoghue, va da citire ordonanţei”, a declarat CIJ într-un comunicat citat de AFP.

Ucraina cere măsuri urgente pentru ca Rusia să înceteze invazia

Trebuie amintit că la două zile după invazia rusă, Kievul a depus o plângere împotriva Rusiei la CIJ. Ucraina a cerut celei mai înalte instanţe a ONU măsuri urgente ordonând Rusiei să înceteze invazia, înainte de a se pronunţa asupra fondului cazului, care ar putea dura ani de zile.

„Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă care să se ordone Rusiei să înceteze activitatea militară și ne așteptăm ca procesele să înceapă săptămâna viitoare”, a spus în clipa în care a depus cererea, Volodimir Zelenski.

Rusia a refuzat să se prezinte săptămâna trecută la audieri.

În discursul său în care a anunţat intervenţia armată în Ucraina, preşedintele rus, Vladimir Putin, a spus că doreşte să apere populaţiile de limbă rusă de genocidul din partea regimului de la Kiev.

Hotărârile CIJ sunt obligatorii

O minciună absurdă şi grotescă, potrivit Ucrainei, care neagă categoric că a avut loc un astfel de genocid şi consideră că invazia rusă este lipsită de orice temei legal.

CIJ a fost înfiinţată în 1946 pentru a soluţiona disputele dintre state. Hotărârile sale sunt obligatorii şi fără drept de apel, dar Curtea nu deţine mijloace directe pentru a asigura punerea în aplicare a acestora. Principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite îşi bazează concluziile în principal pe tratate şi convenţii. Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt părţi la Convenţia ONU pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid din 1948.

Kiev acuză Moscova că obstrucţionează această convenţie, reaminteşte France Presse.

În acest moment, este a 20-a zi de război în Ucraina. În continuare au loc bombardamente ale rușilor. Au fost explozii în Harkov, în Kiev și în Sumî. În capitala Kiev, Serviciile de Urgențe spun că au primit apeluri din trei cartiere diferite. În Harkov – al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, un incendiu a izbucnit în zona pieței centrale a orașului, după bombardamente puternice. Marți dimineață, consiliul local din Mariupol a anunțat că 2.537 de oameni au murit în oraș. Volodimir Zelenski a transmis parlamentului un proiect de lege care vizează prelungirea legii marțiale cu încă 30 de zile începând cu 24 martie.