România ar putea înzestra Ucraina cu arme și echipamente militare. Guvernul ucrainean a aprobat, în acest sens, miercuri, un acord cu România privind cooperarea tehnico-militară. Acesta conferă cadru legal pentru achiziţionarea de arme şi echipamente militare în cadrul unor proiecte comune, relatează Reuters şi agenţia de presă ucraineană Ukrinform.
Kievul şi aliaţii săi din NATO au exprimat o îngrijorare tot mai mare cu privire la recentele mişcări de trupe ruseşti în apropierea graniţelor Ucrainei. În paralel, Rusia acuză Ucraina şi Alianţa Nord-Atlantică de amplificarea tensiunilor.
Ce prevede acordul cu Ucraina
Intrarea în vigoare a acordului va asigura crearea cadrului normativ şi legal necesar în sfera tehnico-militară între cele două ţări. Totodată, va permite cooperarea tehnico-militară în mai multe domenii cheie, se arată în nota explicativă aflată în cuprinsul documentului.
Domeniile vizate sunt achiziţionarea de arme, muniţii şi echipamente militare în cadrul unor proiecte comune şi producţia de arme şi echipamente militare la cererea uneia dintre părţi, furnizarea de armament, muniţie şi echipament militar şi alte servicii în sfera tehnico-militară şi vânzarea de licenţe pentru producţia de arme, muniţii şi echipamente militare.
Acordul prevede posibilitatea creării unei comisii mixte ucraineano-române de cooperare tehnico-militară, notează Ukrinform, citând un comunicat al guvernului de la Kiev.
Cooperare între cele două țări în sfera tehnico-militară
La 5 septembrie 2020, ministrul ucrainean al apărării de la acea vreme, Andrii Taran, şi ministrul apărării naţionale al României, Nicolae Ciucă, au semnat la Bucureşti un acord interguvernamental de cooperare în sfera tehnico-militară.
În iulie 2021, președintele Klaus Iohannis a semnat azi promulgarea acordului de cooperare militară dintre România și Ucraina. Potrivit unui comunicat emis atunci de către Administrația Prezidențială, președintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete. Printre acestea se numără decretul „privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, semnat la București, la 5 septembrie 2020”.
Se consolidează profilul României de stat promotor al stabilităţii regionale
Acordul consolidează profilul României de stat promotor al stabilităţii regionale în contextul mai amplu al situaţiei de securitate din regiune.
La finalul lunii mai, în cadrul Senatului, ca for decizional, acordul tehnico-militar dintre România și Ucraina a fost adoptat cu 112 de voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” şi 4 abţineri. Potrivit raportului întocmit în comisiile de specialitate, principalele prevederi ale Acordului vizează: achiziţia de armament şi de tehnică militară în cadrul proiectelor comune şi producţia de armament şi de tehnică militară, reparaţia şi modernizarea armamentului, precum şi vânzarea de licenţe de producţie a armamentului şi a tehnicii militare, asigurând sprijinul tehnic în producţia lor; înfiinţarea Comisiei Mixte Româno – Ucrainene de Cooperare Tehnico-Militară în scopul aplicării prevederilor Acordului; protecţia informaţiilor clasificate; neafectarea drepturilor şi obligaţiilor Părţilor decurgând din alte acorduri internaţionale.