Se taie salariile în România?! Este informația momentului în țara noastră. Ordonanţa privind măsurile de reducere a cheltuielilor ar putea fi adoptată în curând de Guvern.
Potrivit unor surse politice, Ordonanţa privind măsurile de reducere a cheltuielilor ar putea intra, marți, în transparenţă decizională.
Măsurile prevăzute în actul normativ prevăd o reducere între 5 şi 7 miliarde de lei la bugetul de stat. Totodată, ordonanța ar prevede o reducere de 10% la cheltuielile la bunuri şi servicii, dar şi îngheţarea angajărilor la stat pe o perioadă de un an de zile.
Ordonanța ar putea fi adoptată în curând
Conform surselor, Ministerul Finanţelor a finalizat deja Ordonanţa privind măsurile de reducere a cheltuielilor, actul normativ urmând să fie pus în transparenţă decizională, marţi și să intre în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta pentru adoptare.
Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că aceste măsuri ar viza în special capitolele de bunuri şi servicii.
”Prin aceste măsuri nu facem altceva decât să reducem şi să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare. Am făcut specificaţiile necesare privind domeniile, respectiv bunuri şi servicii, autoturisme, mobilier şi alte cheltuieli care trebuie foarte bine gestionate fără a ne atinge de serviciile medicale, de educaţie, fără a ne atinge de reducerea veniturilor salariaţilor şi asta doresc să fie foarte clar înţeles de către toată lumea”, a spus Nicolae Ciucă.
Precizăm că pentru a obține a patra tranșă din banii din PNRR, România trebuie să facă reforma salarizării unitare. În ceea ce privește gaura de 20 de miliarde de lei din buget, țara noastră trebuie să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor.
Ministrul Muncii spune că nu vor fi concedieri masive
Săptămâna trecută, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre reducerea cheltuielilor bugetare, în condițiile în care Executivul vorbește despre un aparat bugetar mai simplu, iar sindicaliștii din domeniul educației avertizează că vor intra în grevă generală, boicotând examenele de final de an școlar, în timp ce sindicaliștii din domeniul sănătății amenință că vor ieși în stradă.
Din punctul său de vedere, „sindicatele trebuie să-și spună oful”, reamintind că el susține sindicatele și că va continua un dialog strâns cu ele, dând asigurări că nu vor avea loc concedieri masive în aparatul bugetar.
„Dacă vorbim strict de România, președintele PSD a spus de un aparat suplu de acolo unde, prin grija coordonatorilor de credite, a miniștrilor, a toți acelor conducători de instituții, dacă vorbim și de consilii de administrație care trebuie subțiate la companii de stat, da, acest lucru trebuie să se întâmple, însă nu într-un mod haotic, ci într-un mod extrem de bine analizat, pentru că eu, dacă ar fi să fiu la Ministerul Muncii, aș mai solicita personal suplimentar pentru atribuțiile pe care le avem, pentru a le putea realiza într-un mod cât mai serios și cât mai optim.
Însă la noi, în România, nu se vorbește de concedieri masive în aparatul bugetar și avem norocul ca în România, prin măsurile echilibrate pe care le-am susținut în anul 2022 sau de la 1 ianuarie 2022 până în prezent, măsurile echilibrate între economic și social, să știți că în România au creat aproape 200.000 de noi locuri de muncă suplimentare”, a afirmat el.