Ar putea fi permisă folosirea puştilor cu sistem de vedere sau ochire pe timp de noapte. Care sunt condiţiile?
Este vorba despre un proiect de lege, aflat la acest moment în Senat. Iniţiativa legislativă aparţine Federaţiei Asociațiilor Vânătoreşti.
Potrivit proiectului, administratorii fondurilor cinegetice vor avea dreptul să folosească puşti cu sisteme de vedere sau de ochire pe timp de noapte. Există însă o condiţie clară: acestea trebuie folosite doar pentru a combate anumite specii care sunt considerate dăunătoare.
„Derogările se adresează în special gestionarilor de fonduri cinegetice, deci celor care administrează vânatul ţării şi s-a introdus posibilitatea folosirii sistemelor de termoviziune şi ochire pe timp de noapte în vederea combaterii speciilor dăunătoare: şacal, vulpe, bursuc, urs şi mistreţul pentru paza culturilor”, explică Radu Ghidău, avocatul Federaţiei Asociaţiilor Vânătoreşti.
Ce probleme sunt reclamate de către activiştii de mediu?
Există însă şi voci critice din partea organizaţiilor care militează pentru protecţia animalelor. Există riscul să fie împuşcate alte specii de animale şi, în plus, animalele au nevoie de perioade de linişte noaptea, atrag atenţia activiştii.
„Există şi probabilitatea ca la o distanţă mai mare de 30-50 de metri, în funcţie de dispozitivul folosit, să nu se distingă exact specia. Adică în loc să se împuşte un câine hoinar sau un şacal, pentru că şi şacalul am văzut că este ţinta acestei schimbări, ar putea să se împuşte un lup”, spune Cristian Papp, WWF România, potrivit Televiziunii Române.
„Atât timp cât există un control foarte bun al acestor dispozitive astfel încât ele să nu ajungă în mâini greşite, să nu fie folosite pentru braconaj, pot aduce siguranţă în ceea ce priveşte vânătoare pe timp de noapte.
Însă trebuie să ţinem cont că biodiversitatea are nevoie de perioade de linişte noaptea, că de asta nu vânăm în mod normal noaptea şi de asta nu am permis de-a lungul timpului folosirea unor astfel de dispozitive”, a indicat şi Ciprian Găluşcă, coordonator Greenpeace România.
Este interzisă vânătoarea cu ajutorul câinilor! Amenzile s-ar putea dubla
Acelaşi proiect de lege vine însă şi cu amenzi dublate pentru persoanele care folosesc câini în timpul vânătorii. În cazul acestora, amenzile vor urca de la 500 la 1.000 de lei.
În special în sudul României, acest fenomen al vânătorii cu ajutorul ogarilor a luat amploare, iar populaţiile de iepuri, căprioare sau mistreţi sunt afectate, atrag atenţia specialiştii.
Toate partidele parlamentare au semnat iniţiativa legislativă a Federaţiei Asociațiilor Vânătoreşti, mai puţin parlamentarii USR.