Decizia care va duce la diminuarea substanţială a violenţei! Ce măsuri a luat Guvernul
Guvernul României a adoptat un proiect de lege prin care extinde ordinul de protecție pentru orice tip de violenţă și orice tip de agresor. Legea va duce la diminuarea substanţială a violenţei în societatea românească. Anunțul a fost făcut, duminică, de către ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
„Avem un proiect foarte bun pe care tocmai l-am prezentat în partid. (..) E un proiect care poate fi revoluţionar. Ştiţi că România e ţara aia în care ne batem cu uşurinţă soţiile, copiii, avem o manieră agresivă de abordare a grupului în care ne manifestăm, asta o spune statistica, motiv pentru care în Guvern am adoptat un proiect de lege prin care extindem un procedeu pe care-l aplicăm azi pe violenţa în familie şi anume ordinul de protecţie.
Pentru orice tip de violenţă existentă în societatea românească şi pentru orice agresor, că e sau nu membru de familie, vom avea această extindere a ordinului de protecţie. Cred că va fi una din acele legi care va duce la diminuarea substanţială a violenţei în societatea românească”, a declarat ministrul Justiţiei, duminică, pentru B1 TV.
Potrivit ei, numai în primele șapte luni ale acestui an, s-au emis 8.300 de ordine de portecție pentru violenţă domestică. În instanța de judecată, sunt vreo 7.600.
„În prezent, sunt trei judeţe, Bucureşti, Mureş, Vrancea şi Iaşi în acest proiect-pilot al brăţărilor electronice, iar de la anul intră alte 19 judeţe, urmând ca în 2025 monitorizarea electronică va fi disponibilă în toată ţara. Brăţările electonice, metoda de monitorizare pentru cazurile grave, sunt aproape 200. Sunt foarte multe victime care nu vor să poarte această brăţară din necunoaştere sau din frică”, a adăugat ea.
Ordinul de protecţie al victimelor violenței domestice a fost prelungit până la 12 luni
Vă amintim că, în iulie 2023, preşedintele României a promulgat legea care prevede prelungirea ordinului de protecţie acordat victimelor violenței domestice de la 6 luni la 12 luni. În plus, agresorul va fi monitorizat cu o brățară electronică pentru a fi evitate cazurile grave de violență. Proiectul de act normativ va intra în vigoare la 180 de zile de la data publicării sale în Monitorul Oficial.
„Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 12 luni de la data emiterii ordinului. Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului”, scrie în acea lege.
Vă amintim că la elaborarea propunerii legislative au fost luate în vedere două principii:
- statul român datorează tuturor cetățenilor săi același grad de protecție în fața unei amenințări. Indiferent de natura relației dintre victimă și agresor;
- atunci când avem la dispoziție un mecanism care funcționează, eficient, care salvează vieți, nu trebuie să rămână la nivel de „nișă”, restrâns doar la cazurile de violență domestică, acesta trebuie extins pentru a combate toate formele de violență;