După ce în Republica Moldova a fost declanşată starea de urgenţă din cauza problemelor energetice, compania de stat Energocom apelează la Ucraina sau România pentru a cumpăra gaze naturale.
“Achiziția de gaze naturale pentru Republica Moldova se realizează datorită unei situații excepționale”
Energocom este principalul furnizor de electricitate din ţara vecină. Compania a anunţat o serie de licitaţii pentru cumpărarea de gaze care vor fi furnizate la graniţa cu Republica Moldova pe la Alekseevka, din Ucraina, sau Ungheni, din România.
“Achiziția de gaze naturale pentru Republica Moldova se realizează datorită unei situații excepționale. În urma Comisiei Naționale de Urgență din 13 octombrie 2021, a fost anunțată starea de pregătire pentru sectorul gazelor naturale.
Energocom, o companie 100% de stat, se pregăteşte să achiziţioneze gaze naturale, care vor fi furnizate la graniţa cu Republica Moldova din Ucraina şi/sau din România”, transmite compania moldoveană de stat, potrivit agenţiei de presă Interfax.
Ce condiţii sunt puse furnizorilor de gaze?
Prima licitaţie a fost anunţată pentru data de 23 octombrie şi vizează achiziţia a 1 milion de metri cubi de gaze naturale. Vor avea loc mai multe licitaţii, pe perioade diferite, dar la început vor fi achiziţii pe termen scurt, “în valoare de 5 milioane de metri cubi și eventual mai mult”.
Energocom pune drept condiţie furnizorilor care vor să livreze gaze naturale către Republica Moldova să aibă un istoric dovedit de activitate de încredere și profesională (licență pentru furnizarea de gaze în cel puțin o țară din UE/Comunitatea Energiei și peste 0,3 miliarde de metri cubi de comerț cu gaze în 2020).
Agenția Proprietății de Stat a Moldovei, acționar unic al Energocom, va trimite o scrisoare de confirmare furnizorilor selectați că plățile vor fi efectuate în timp util, ca urmare a situaţiei de urgenţă ce există în Republica Moldova.
Război pe tema gazelor între Republica Moldova şi Rusia
Situaţia de criză a apărut după ce contractul Republicii Moldova cu Gazprom pentru gaze a expirat la sfârşitul lunii septembrie şi cele două părţi nu au reuşit să se pună de acord deocamdată asupra preţului şi a altor detalii pentru un nou contract. Deficitul de gaze a determinat Republica Moldova să instituie starea de urgenţă în sectorul energetic.
Compania rusă de gaze a declarat că va suspenda exporturile în Republica Moldova dacă nu primeşte plata pentru livrările anterioare şi nu este semnat niciun contract pentru luna decembrie, a relatat, sâmbătă, agenţia de presă Interfax.