Este decizia momentului pe relația extrem de tensionată dintre Rusia și Uniunea Europeană!

Gazprom suspendă complet livrările de gaze către Engie Franța

Totul se va întâmplă începând cu data de 1 septembrie. Este vorba despre supendarea completă de către gigantul rus Gazprom a livrărilor de gaze naturale către Engie Franța.

Compania rusă a invocat drept motiv pentru această oprire a livrării gazelor neplata facturilor integrale pentru luna iulie, notează RFI.

Reprezentanții Gazprom afirmă că Engie Franța a fost notificată în privința suspendării livrările de gaze. Tranzitul ar trebuie reluat atunci când vor fi primite toate sumele restante pentru livrările efectuate, au lăsat de înțeles oficialii de la Moscova.

La Paris se vorbește deja despre raționalizare

Ȋn urma acestei decizii radicale, Guvernul de la Paris are deja în vedere raționalizarea energiei. Companiile ar putea fi primele afectate de această măsură.

Premierul Elisabeth Borne a promis în schimb că populația Franței nu va fi afectată de această raționalizare a energiei.

O reacție a venit și din partea grupului francez Engie. Compania anunță că a luat toate măsurile pentru a putea furniza energia necesară clienților săi chiar și în eventualitatea în care Gazprom va sista complet livrările de gaz.

Vineri, 2 august, președintele Emmanuel Macron va reuni Consiliul de Apărare pentru a analiza această nouă situație generată de relația cu Rusia.

Livrările de gaz ale Gazprom către Engie Franța erau deja diminuate în mod considerabil de la debutul invaziei rusești în Ucraina.

Livrări oprite pentru patru zile și către Germania, pentru lucrări de mentenanță la Nord Stream 1

Pe de altă parte, între 31 august și 3 septembrie, Gazprom va opri livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanţă, notează platforma de informaţii din energie Seeburger, citată de Reuters.

Preţurile energiei în Europa au scăzut marţi, în urma indiciilor că regiunea accelerează eforturile de a atenua o criză care ameninţă să provoace recesiune.

În Germania, contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26%, în timp ce în Ţările de Jos preţul gazelor naturale a înregistrat un declin de 11%. Ambele contracte au scăzut şi luni, după creşterea record de săptămâna trecută.

Preţurile au fost extrem de volatile în ultimele zile, din cauza nivelului redus al tranzacţiilor şi a sporirii incertitudinilor.