Curtea Constituţională a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.
Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.
Acest lucru înseamnă că procesul lui Dragnea se reia, ceea ce înseamnă timp câștigat de către acesta.
Magistraţii instanţei supreme au stabilit, pentru 3 decembrie, următorul termen pentru dosarul DGASPC, însă acesta se va relua de la zero. Procesul a fost amânat pentru că apărătorii din dosar au cerut timp să studieze motivele de apel.
În prezent, sunt două completuri de apel la Înalta Curte, cu 5 judecători (C5), unul condus de vicepreședintele ÎCCJ, Iulian Dragomir și un altul condus de șefa interimară a Secției penale, judecătoarea Sorina Mirela Popescu. Aceste completuri dau sentințele definitive pentru demnitari (miniștri, parlamentari, etc).
În urma deciziei CCR de azi, Înalta Curte ”va trebui să procedeze la alegerea prin tragere la sorți a tuturor judecătorilor din completurile de 5”. Consecința deciziei, au mai explicat sursele citate, va fi că toate procesele în curs aflate la completurile de 5 de la ÎCCJ vor fi reluate.
Mai mult, cei care au primit sentințe definitive de la Înalta Curte, începând cu anul 2014, le vor putea ataca dacă nu și-au consumat căile extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală.