Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au solicitat documente de la Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT), Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Biroul Electoral Central (BEC), înainte de a analiza cererile de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale depuse de Cristian Terheș și Sebastian Popescu.

CSAT analizează riscurile cibernetice

CSAT s-a reunit joi, la ora 14.00, pentru a discuta despre posibile riscuri de securitate națională generate de atacuri cibernetice asupra infrastructurilor IT care susțin procesul electoral. Această ședință are loc la doar câteva ore după ce CCR s-a întrunit (ora 11.00) pentru a evalua contestațiile privind primul tur al alegerilor prezidențiale.

Administrația Prezidențială a anunțat că pe agenda ședinței CSAT se află „analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.

Decizia CCR amânată până după alegerile parlamentare

Potrivit surselor, CCR nu va emite un verdict în această săptămână, decizia fiind amânată până luni, 2 decembrie, după alegerile parlamentare. Până atunci, judecătorii constituționali vor analiza documentele primite de la CSAT, AEP și BEC. În baza acestor informații, judecătorul-raportor va redacta un raport care va fi supus dezbaterii plenului.

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a explicat că legea permite Curții să anuleze primul tur de scrutin, însă decizia trebuie să fie fundamentată pe probe solide.

Zegrean a menționat că în cazul unei decizii de anulare, primul tur ar trebui reluat cu aceiași competitori.

„Dacă alegerile au fost fraudate (…), cu chestii serioase, nu cu glume, cu povești, cu amenințări, poate să declare nule alegerile și să dispună repetarea lor, nu reluarea, nu refacerea, repetarea. Asta înseamnă că aceiași competitori vor participa încă o dată la primul tur”, a explicat el.

Impactul asupra turului II și alegerilor parlamentare

Actualele calcule politice sunt direct influențate de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, contestat la CCR. În prezent, cursa pentru turul II este între Călin Georgescu, candidat independent, și Elena Lasconi, reprezentanta USR.

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică ar putea influența deciziile ulterioare, ceea ce complică și mai mult situația. Fostul președinte al CCR a explicat că presiunea timpului este un factor esențial, dar Curtea trebuie să ia o decizie rapidă, în funcție de documentele și probele disponibile.

„Trebuie să valideze sau să invalideze primul tur de scrutin rapid și să declare care sunt primii doi care merg mai departe. Nu știu, probabil că dacă sunt suficiente probe sau dacă nu sunt probe deloc, ei nu pot să judece, să zic așa, după vorbe”, a mai spus Zegrean.