Fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu, a explicat că, în cazul constatării unei fraude majore, care ar fi influențat ordinea candidaților, Curtea ar putea decide anularea alegerilor, deși o astfel de măsură ar avea implicații semnificative.
CCR se confruntă cu o situație deosebit de complicată
Lăzăroiu a atras atenția că termenul de „fraudă” implică o intenție directă de a favoriza anumiți candidați, însă situația actuală ar putea fi mai degrabă rezultatul unor greșeli umane. În opinia sa, dacă amploarea erorilor descoperite este semnificativă, Curtea va analiza cu atenție toate circumstanțele înainte de a lua o decizie finală.
Fostul judecător a subliniat că o eventuală anulare a alegerilor ar presupune costuri considerabile și ar genera nemulțumiri în rândul alegătorilor, având în vedere că aproximativ 9 milioane de persoane și-au exprimat deja votul. Acesta a subliniat că o astfel de decizie ar necesita o analiză profundă și echilibrată din partea Curții.
Petre Lăzăroiu a explicat că, deși CCR trebuie să respecte termene foarte strânse, acestea nu sunt obligatorii în sensul de a închide procedura în absența rezultatelor finale. El a menționat că Biroul Electoral Central (BEC) este instituția care trebuie să finalizeze procesul de renumărare a voturilor și să stabilească ordinea candidaților. Abia ulterior, Curtea Constituțională va valida sau invalida rezultatele primului tur.
„Eu mă feresc tot timpul de cuvântul „fraudă”, pentru că frauda în sine presupune o intenție directă. Da, deci să nu plecăm de la premiza că anumiți actorii au favorizat, cu intenție, pe nu știu cine. După părerea mea, chiar suntem într-o asemenea ipoteză (n.red. că a fost greșeală umană), dar în această situație, Curte sigur va decide în funcție de amploarea fenomenului ce va face.
Nu, e preferabil să anuleze alegerile, pentru că vă dați seama că asta înseamnă niște costuri enorme, înseamnă timp pierdut, înseamnă nemulțumirea populației. În primul rând, sunt 9 milioane care au votat. Ce facem cu ei? Îi aducem din nou la vot? Sunt chestiuni care trebuie bine cântărite. Nu e ușor, să știți, să dai o decizie și cu asta te-ai spălat pe mâini”, a explicat Petre Lăzăroiu.
Curtea poate decide să amâne luarea unei hotărâri
Fostul judecător a indicat că, dacă BEC nu reușește să transmită rezultatele în termenul prevăzut, Curtea poate decide să amâne luarea unei hotărâri. Lăzăroiu a previzionat că, în cazul unui astfel de scenariu, o nouă ședință a CCR ar putea fi programată la începutul săptămânii următoare.
Lăzăroiu a evidențiat complexitatea situației cu care se confruntă Curtea Constituțională, subliniind că orice decizie trebuie să fie bazată pe o evaluare completă a datelor disponibile.
„Normal, Curtea trebuie să se încadreze în niște termene și termenele sunt foarte strânse, după cum le-ați văzut și dumneavoastră și era firesc ca judecătorii să dea un termen foarte scurt. Sigur că pare greu de crezut că până astăzi se vor putea renumăra toate voturile dar, cu toate acestea, termenele nu sunt de decădere. Deci, chiar dacă rezultatul nu vine astăzi, Curtea nu este ținută să închidă imediat că n-a venit rezultatul și să lase toată procedura în aer.
Curtea va aștepta rezultatul transmis, pe care îl va transmite BEC, pentru că nu Curtea stabilește ordinea, ci Biroul Electoral Central după renumărare. De-abia după aceea, după decizia BE, Curtea va valida sau nu primul tur de scrutin. Putem previziona că se va da un alt termen pentru luni, probabil la 10:00 – 11:00”, a conchis Petre Lăzăroiu.