Șansele lui Călin Georgescu la CEDO
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a analizat posibilitatea ca Călin Georgescu să obțină o decizie favorabilă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024.
Nicuşor Dan a explicat că litigiile deschise de Călin Georgescu la instanțele din România au fost necesare pentru a îndeplini cerințele procedurale ale CEDO, de a epuiza toate căile de atac interne înainte de a sesiza instanța europeană.
Primarul consideră că, în România, aceste procese nu aveau șanse de succes, deoarece nu se puteau contesta deciziile Curții Constituționale. Cu toate acestea, el crede că la CEDO lucrurile ar putea sta diferit.
„Eu cred că litigiile pe care el le-a făcut nu au niciun fel de şansă de izbândă. A fost populist din partea lui să cheme susţinătorii să spună că au o şansă să câştige, însă pentru a merge la CEDO aveau nevoie de acest litigiu, pentru că este una din regulile de la CEDO, că poţi să te duci doar când ai epuizat toate etapele din instanţele naţionale. Din punct de vedere tehnic aveau nevoie de acest litigiu.
La Curtea de Apel Bucureşti şi la Înalta Curte nu puteau să pună în discuţie decizia CCR şi de aia nu aveau nicio şansă, în schimb CEDO poate să pună în discuţie decizia de anulare a CCR. Deci cu datele pe care noi le avem în momentul de faţă, pe motivarea CCR, dacă nu apar date noi, el are o șansă la CEDO”, a declarat Nicușor Dan la Digi24.
Primarul Capitalei a adăugat că CEDO ar putea concluziona că decizia CCR și cea ulterioară a Biroului Electoral Central de anulare a alegerilor au fost nelegale.
Tudorel Toader: Deciziile CCR nu pot fi invalidate de nicio instanță
Tudorel Toader are o viziune diferită, afirmând că șansele lui Călin Georgescu de a obține o decizie favorabilă sunt extrem de reduse. Fostul ministru al justiției a subliniat că hotărârile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii, ceea ce le face imposibil de contestat atât la nivel național, cât și internațional.
„Procesul electoral a fost întrerupt pentru punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale. Or noi știm că hotărârile Curții, ca și deciziile acesteia, sunt definitive și general obligatorii. Prin urmare, nicio instanță nu poate să invalideze ceea ce Curtea Constituțională a decis,” a declarat Toader la Antena 3 CNN.
El a explicat că nici CEDO, nici Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) nu au autoritatea de a contesta deciziile unei curți constituționale naționale, iar orice astfel de cerere adresată CEDO înainte de epuizarea tuturor căilor de atac interne este considerată prematură.
Toader a precizat că „potrivit regulilor CEDO, o cerere poate fi adresată doar după ce toate instanțele naționale au fost sesizate și au emis hotărâri definitive. În acest caz, această condiție nu este îndeplinită.”