Xi Jinping militează pentru noua ordine mondială
Noua ordine mondială. Președintele Chinei, Xi Jinping, crede că a venit timpul ca ordinea mondială să se schimbe pentru a asigura ascensiunea Chinei. El și Guverrnul de la Beijing resping eforturile de contracarare a inițiativei lor. Cu toate că inițiativa lor se bazează mai mult pe retorică, ci nu pe detalii specifice, este clar că vor să remodeleze ordinea mondială, convenită după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Xi Jinping propune „o comunitatea globală cu un viitor comun”, dezvoltarea economică și stabilitatea reprezintă priorități. El vrea ca toate statele să aibă relații de la egal la egal și să lucreze împreună pentru „prosperitate comună”. În viitor, spune el, fiecare stat va fi independent de „politicile de bloc”, de competiție ideologică și de alianțe militare. Nu va avea responsabilitatea de a susține „așa zisele valori universale definite de un grup de țări occidentale”.
Xi Jinping crede că țara sa este singurul stat capabil să conducă lumea
În cadrul evenimentului „Noile Drumuri ale Mătăsii”, Xi Jinping a descris modul în care lumea ar trebui să funcționeze în viitor. El își accelerează eforturile de detronare a SUA din vârful ordinii mondiale și de promovare a viziunii sale. În octombrie 2023, liderul chinez a spus direct că țara sa este „singurul stat capabil să conducă lumea prin labirintul de provocări ale secolului XXI (21)”.
„Niciodată în istoria lumii nu au mai avut loc astfel de schimbări la nivel mondial ca în vremurile noastre cu o semnificație istorică atât de important. China va face eforturi neîncetate pentru a ca toate țările să se modernizeze și pentru a construi un viitor comun pentru umanitate”, a spus el, luna trecută, în cadrul evenimentului „Noile Drumuri ale Mătăsii”, relatează CNN.
„Noile Drumuri ale Mătăsii” este un proiect de infrastructură promovat de Guvernul de la Beijing în aproximativ o sută de state. La marele eveniment, au participat reprezentanţii a circa 130 de țări.
„Ceea ce spun chinezii este ‘trăiește și lasă să trăiască’: s-ar putea să nu îți placă politicile interne ale Rusiei, s-ar putea să nu îți placă regimul politic din China, dar dacă vrei securitate, va trebui să le oferi și lor spațiul de care au nevoie pentru a supraviețui și prospera”, a spus, la rândul său, Yun Sun de la Centrul Stimson din Washington.