Călin Georgescu, fost candidat independent la alegerile prezidențiale, a ajuns luni dimineață la Curtea de Apel București pentru a susține contestația depusă împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC). Acesta consideră că hotărârea privind reluarea alegerilor este nejustificată și vizează anularea deciziei luate ca urmare a hotărârii Curții Constituționale a României (CCR).
Călin Georgescu a ajuns luni dimineață la Curtea de Apel București
Conform informațiilor de pe portalul instanței, dosarul are ca obiect anularea deciziei BEC privind reluarea alegerilor prezidențiale, pe care Călin Georgescu o consideră neîntemeiată.
Fostul candidat a declarat, pe 6 decembrie, că va contesta hotărârea BEC la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă această instanță a transferat cazul către Curtea de Apel București, invocând lipsa competenței.
Curtea Constituțională a României a decis anularea scrutinului prezidențial din acest an, motivând că rapoartele desecretizate ale serviciilor de informații au semnalat ingerințe din partea unui „actor statal străin.”
În urma acestei decizii, Biroul Electoral Central a stabilit reluarea alegerilor, măsură care reprezintă o premieră în istoria recentă a României.
„Judecătorii CCR și Klaus Iohannis apără corupția”
Călin Georgescu a făcut declarații vehemente la intrarea în sediul Curții de Apel București, acuzând liderii politici și judecătorii CCR de complicitate.
„Cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale a României, plus 1, fostul preşedinte al României Klaus Iohannis, au adus ţara în haos. Vorbim de cei care, în mod de drept, trebuiau să apere statul de drept şi Constituţia şi apără doar corupţia”, a spus acesta.
El a criticat și întâlnirile de la Palatul Cotroceni, calificându-le drept un complot politic.
„Al doilea punct este cel legat de faptul că cei care au fost, de ieri începând, la dezbateri, discuţii, cum vreţi să o luaţi, la Palatul Cotroceni, cu o persoană ilegitima, nu au făcut decât să întărească faptul că această haită politică ce a decimat ţara noastră de 35 de ani este, practic, în complot direct şi în combinaţie cu lovitura de stat care a fost dată acum două săptămâni”, a adăugat fostul candidat.
Călin Georgescu continuă cu declarațiile șocante
Liderul mișcării suveraniste a criticat dur noul Guvern format de coaliția PSD-PNL-UDMR, susținând că statul român a devenit „stalinist” și că democrația este grav afectată.
„Datorită faptului că nu mai suntem un stat de drept, începând de ieri, este un stat, practic, stalinist, nu fac decât să îngroaşe corupţia şi să continue pe acest fond total ilegitim pe care astăzi îl trăim în România şi în lipsă de democraţie”, a declarat acesta.
El a făcut și predicții sumbre despre viitorul economic al Uniunii Europene, precizând că statele membre, inclusiv Germania, se confruntă cu dificultăți financiare majore.
„Uniunea Europeană nu mai are bani. Nici măcar să împrumute, nu mai zic să dea. Ţările care sunt membre ale Uniunii Europene, ţări grele, în special Germania, au probleme grave. Nu vor mai fi bani. Şi va fi un uragan economic”, a mai spus Georgescu.
Curtea de Apel București preia dosarul după o lungă dispută juridică
Dosarul privind anularea deciziei BEC a ajuns la Curtea de Apel București după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis declinarea competenței în favoarea acestei instanțe.
La mijlocul lunii decembrie, Înalta Curte a respins excepția necompetenței generale invocată de mai multe instituții, inclusiv Parchetul General și Serviciul Român de Informații, admițând însă că nu este competentă să judece fondul cauzei.
Partenerii juridici și instituțiile implicate în proces
În cadrul dosarului, Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au calitatea de contestatori.
Printre intimații citați în acest proces se numără Biroul Electoral Central, Guvernul României, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, Curtea Constituțională a României și chiar președintele Klaus Iohannis.
Decizia finală a Curții de Apel București este așteptată cu interes, fiind esențială pentru clarificarea crizei politice și juridice provocate de anularea fără precedent a alegerilor prezidențiale.