Un oficial european s-ar fi implicat în anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2024

Avocata lui Călin Georgescu, Maria Vasii, a declarat că dispune de dovezi clare care arată implicarea unui înalt oficial european în anularea rezultatelor acestor alegeri.

Cazul se află în prezent în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care examinează plângerea depusă de Georgescu. Judecătorii CEDO sunt chemați să decidă dacă intervențiile în procesul electoral, inclusiv hotărârea emisă pe 6 decembrie de Curtea Constituțională a României, au fost legitime sau nu.

Aceasta este o etapă de maximă importanță, întrucât decizia CEDO ar putea stabili un precedent important, în care dreptul la democrație și transparența proceselor electorale să fie protejate mai eficient.

În această lumină, Călin Georgescu nu se oprește la nivel național și continuă demersurile sale pe plan internațional. El susține că decizia CEDO va avea implicații fundamentale, nu doar pentru România, ci și pentru procesul electoral european în ansamblu.

Călin Georgescu vrea ca hotărârea Curții Europene să stabilească un cadru juridic care să limiteze atribuțiile celor care se implică în alegeri, evitând astfel orice formă de manipulare electorală.

calin georgescu cristela georgescu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Se poate sesiza CJUE

Avocata Maria Vasii a afirmat, într-un interviu pentru Realitatea Plus, că aceasta nu este singura acțiune deschisă de Georgescu.

Există și posibilitatea de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru a deschide o procedură de infringement împotriva României, în legătură cu implicarea Comisiei Europene și a unui comisar european în influențarea procesului electoral din România.

Potrivit avocatei, dovezile acumulate până în prezent susțin aceste acuzații și sunt în favoarea deschiderii unor noi acțiuni legale împotriva autorităților române.

Cazul nu este doar unul juridic, ci și unul cu implicații politice profunde. Dacă CEDO va decide că intervențiile externe au afectat rezultatul alegerilor, acest lucru ar putea determina o revizuire completă a procesului electoral din România.

Totodată, decizia ar putea influența modul în care instanțele europene se vor raporta la asemenea cazuri în viitor, stabilind reguli clare care să protejeze procesul democratic.

De asemenea, Georgescu și echipa sa de avocați speră ca instanțele europene să adopte măsuri clare care să prevină ca astfel de evenimente să se repete, subliniind că dreptul cetățenilor de a alege liber trebuie protejat cu strictețe.

În acest sens, se așteaptă o hotărâre din partea Ombudsmanului european, care ar putea întări aceste principii.

„Din 6 decembrie a Curții Constituționale, dacă a fost un demers legitim sau nu și care sunt măsurile și recomandările pe care judecătorii le vor face.

Domnul Georgescu crede cu adevărat în dreptul la democrație în România și va insista să ne judecăm până la final pentru că decizia Curții Europene în acest caz va evita un alt precedent, va face o judecată care va limita atribuțiile participanților la procesele electorale astfel încât niciodată să nu mai asistăm la asemenea grosolănie.

Vom avea o hotărâre să zicem așa din partea Ombudsmanului european. Cererea de a sesiza Curtea de Justiție cu declanșarea procedurilor de infringement împotriva României este o altă jurisdicție pentru care domnul Georgescu are deschisă calea unei acțiuni la Curtea de la Luxembourg.

Avem aprobarea de a deschide noi această acțiune. Deținem din ce în ce mai multe dovezi despre implicarea Comisiei Europene, a unui comisar european în manipularea procesului electoral din România”, a declarat avocata Maria Vasii la Realitatea Plus.