Vestea dimineții pentru Vladimir Putin! Ministrul Energiei din Lituania a anunțat că țara este prima din Uniunea Europeană care scapă de dependența energetică de Rusia. De asemenea, restul țărilor din Blocul comunitar sunt îndemnate să-i urmeze exemplul pentru a nu finanța „mașina de război a Rusiei”.
Anunț bombă venit în miez de noapte
Lituania a anunţat că a încetat achiziţiile de gaze, petrol şi electricitate din Rusia, în semn de solidaritate cu Ucraina şi pentru a nu finanţa „maşina de război a Rusiei”, a anunţat ministrul Energiei.
Ministrul a precizat că speră ca nevoia de electricitate să fie acoperită prin producţia locală de energie verde.
„În căutarea unei independențe energetice depline față de gazul rusesc, ca răspuns la șantajul energetic al Rusiei în Europa și la războiul din Ucraina, Lituania a renunțat complet la gazul rusesc”, a declarat Ministerul Energiei într-un comunicat transmis sâmbătă târziu.
Prima țară din UE care scapă de dependența de gazele rusești
Lituania a reușit sâmbătă să își reducă la zero importurile de gaze naturale rusești, ceea ce reprezintă un pas important spre independența energetică a acestei foste republici sovietice de 2,8 milioane de locuitori, a declarat ministerul.
„Suntem prima țară din UE care a obținut independența față de aprovizionarea cu gaze rusești, iar acest lucru este rezultatul unei politici energetice coerente pe termen lung și a unor decizii oportune în materie de infrastructură”, a declarat ministrul Energiei, Dainius Kreivys.
Președintele lituanian, Gitanas Nausėda, a salutat acest demers într-o postare pe Twitter și a îndemnat și alte națiuni europene să urmeze exemplul.
„Din această lună, nu va mai exista gaz rusesc în Lituania. Cu mulți ani în urmă, țara mea a luat decizii care astăzi ne permit să punem capăt fără durere legăturilor energetice cu agresorul. Dacă noi putem face acest lucru, la fel poate face și restul Europei”.
Cum a reușit Lituania această performanță?
În 2015, aproape 100% din gazul furnizat de Lituania a fost reprezentat de gazul rusesc, dar situația s-a schimbat dramatic în ultimii ani, după construirea unui terminal offshore de GNL la Klaipeda.
Ministerul Energiei a anunțat că, de acum înainte, toate gazele pentru consumul intern din Lituania vor fi importate prin intermediul terminalului GNL din Klaipeda.
Anul trecut, aproximativ 26% din gazul lituanian a fost furnizat din gazoductul rusesc, 62% prin intermediul terminalului GNL Klaipeda, iar restul de 12% a fost importat dintr-o instalație de stocare a gazului din Letonia.