Măsura referitoare la indemnizaţiile de pensionare a încetat
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luni, că măsura referitoare la indemnizații de pensionare prevăzută de art. 81 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraților, a încetat la data abrogării acestei legi.
”Admite sesizările conexate formulate de Curtea de Apel Timişoara – Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 5663/30/2022 şi de Curtea de Apel Cluj – Secţia a IV-a pentru litigii de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 2914/100/2022, pentru pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: (…) s-a dispus, în mod succesiv, neacordarea indemnizaţiei de pensionare prevăzută de art. 81 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 294 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu modificările şi completările ulterioare, au avut un efect de suspendare a exerciţiului acestui drept, fără ca dreptul subiectiv să fi redevenit actual”, se arată în decizia magistraţilor de luni.
Conform magistraților, „măsura prevăzută de dispozițiile art. VII alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 și art. VII alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, cu referire la indemnizația de pensionare prevăzută de art. 81 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, a încetat la data abrogării Legii nr. 303/2004, fără ca dreptul la acordarea indemnizației de pensionare să redevină actual începând cu data încetării oricărei cauze de suspendare ori de neaplicare a dispozițiilor art. 81 alin. (1) din Legea nr. 303/2004. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.”
Dezlegarea chestiunilor de drept se pronunță prin decizie
Asupra sesizării, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept se pronunță prin decizie, numai cu privire la chestiunea de drept supusă dezlegării.
”Dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar pentru instanţa care a solicitat dezlegarea, de la data pronunţării deciziei”, mai anunţă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În august, anul trecut, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis că pensiile magistraților nu pot fi recalculate. Autoritatea a subliniat că securitatea financiară reprezintă un drept constituțional, iar fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a oferit mai multe explicații.
Toader a declarat, atunci, că decizia era de așteptat, deoarece în jalonul 215 din PNRR, care se referă la pensiile speciale, se menționează strict respectarea deciziilor Curții Constituționale. El a subliniat că instanța de contencios constituțional a emis o decizie cu privire la pensiile magistraților încă din 2010, numită decizia 900, stabilind astfel reperele statutului magistraților, judecătorilor și procurorilor.
El a adăugat că jurisprudența CCR este obligatorie pentru toți românii, inclusiv pentru legiuitor. A menționat că, între timp, Curtea Constituțională a mai emis decizii referitoare la statutul magistraților și alte legi care propuneau modificarea acestui statut. Prin urmare, a spus el, era de așteptat să se ajungă la această concluzie. El a indicat că în decizia actuală sunt făcute referiri la numeroase decizii anterioare în această materie.