Crește salariul minim în România, însă punctul de amendă va fi înghețat. Executivul va aproba, săptămâna viitoare, majorarea salariului minim și înghețarea punctului de amendă la nivelul salariului minim actual.
S-a decis înghețarea punctului de amendă
Executivul va aproba, săptămâna viitoare, majorarea salariului minim și înghețarea punctului de amendă la nivelul salariului minim actual. Conform președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, această decizie a fost aprobată în coaliția de guvernare. Motivul pentru amânarea deciziei pentru săptămâna următoare este că pentru a menține nivelul amenzilor la salariul minim de 3.300 de lei nu este suficientă o Hotărâre de Guvern (HG), ci este necesară o Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG). Ministerul Finanțelor o va elabora. Ea va fi aprobată săptămâna viitoare.
„Majorarea salariului minim va fi aprobată săptămâna viitoare de Guvern, la fel şi îngheţarea punctului de amendă la nivelul salariului minim actual. A fost o decizie care a fost aprobată în coaliţie, iar motivul pentru care s-a transferat pentru săptămâna viitoare a fost acela că pentru a putea să se menţină nivelul amenzilor la salariul minim de 3.300 de lei nu este suficientă o Hotărâre de Guvern, ci este nevoie de o Ordonanţă de Urgenţă, motiv pentru care Ministerul Finanţelor va elabora o ordonanţă de urgenţă care urmează să intre în aprobare săptămâna viitoare”, a spus, vineri, Nicolae Ciucă în cadrul unei conferințe de presă.
Președintele Senatului a fost prezent, vineri, la ceremonia de semnare a finanțării pentru spitalul Sectorului 6. La eveniment, au participat și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, viceguvernatorul BDCE, Toma Bocek, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Salariul minim pe economie va fi de 3.700 lei, de la 1 iulie
La rândul său, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim pe economie va crește la 3.700 de lei. Această sumă a fost decisă în urma discuțiilor din cadrul Consiliului Național Tripartit.
Legea salarizării este sprijinită de jalonul 420 din PNRR. Toate familiile ocupaționale au fost consultate, inclusiv reprezentanții sindicatelor și angajatorilor, pentru a înțelege specificul fiecărei funcții și a asigura că noua lege a salarizării aduce echitate în sectorul public.