Indemnizația de hrană nu trebuie inclusă în calculul indemnizației de concediu

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, luni, că indemnizația de hrană nu trebuie inclusă în calculul indemnizației de concediu de odihnă pentru personalul contractual plătit din fonduri publice și pentru funcționarii publici.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis un recurs în interesul legii înaintat de Curtea de Apel Brașov.

Pe site-ul ÎCCJ se arată că „indemnizaţia de hrană reglementată de art.18 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu intră în baza de calcul al indemnizaţiei de concediu de odihnă cuvenită personalului contractual plătit din fonduri publice şi funcţionarilor publici. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”.

ÎCCJ
Înalta Curte de Casație și Justiție; SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Problema a fost rezolvată diferit de diverse instanțe

Curtea de Apel Brașov a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție să se pronunțe cu privire la o problemă de drept care a fost soluționată în mod diferit de diverse instanțe.

 „Dacă – în interpretarea şi aplicarea art.150 din Codul muncii, art.7 din HG nr.250/1992, art.22 din OG nr.6/2007, art.23 din OG nr. 10/2008 – indemnizaţia de hrană, reglementată de art.18 din Legea nr. 153/2017, intră în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă cuvenită personalului contractual plătit din fonduri publice şi funcţionarilor publici”, a transmis instituția.

Problema de drept a generat o practică judiciară neunitară la nivelul instanțelor naționale, inclusiv în cadrul secțiilor civile și de contencios administrativ ale Curții de Apel Brașov.

Colegiul de conducere al Curții de Apel Brașov a exprimat opinia că indemnizația de hrană nu ar trebui inclusă în baza de calcul a indemnizației de concediu de odihnă pentru personalul contractual plătit din fonduri publice și funcționarii publici. În consecință, Curtea de Apel a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție cu un recurs în interesul legii, pentru a clarifica această problemă de drept.

Cum gestionezi zilele de concediu?

Gestionarea zilelor de concediu poate deveni o provocare, mai ales în contextul în care timpul trece rapid și sarcinile de muncă se acumulează. Mulți angajați întâmpină dificultăți în a-și lua toate zilele de concediu într-un an, iar acumularea acestora din anii anteriori complică și mai mult situația.

Codul Muncii 2024 introduce câteva modificări semnificative privind drepturile angajaților. Printre acestea se numără adăugarea a două zile libere legale suplimentare, precum și reducerea intervalului pentru pauze. Aceste schimbări urmăresc să ofere mai multă flexibilitate și să îmbunătățească gestionarea timpului liber al angajaților. Mai multe puteți citi aici.