ÎCCJ: Salarizarea personalului tehnic și administrativ din spitale nu trebuie să fie la nivelul maxim din 2022
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis luni că stabilirea nivelului de salarizare a personalului tehnic, economic și socio-administrativ din spitalele publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea Ministerului Sănătății, nu trebuie realizată la nivelul maxim al anului 2022.
Decizia vine în urma unor sesizări conexate de la Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Suceava privind interpretarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Tribunalul Cluj a solicitat clarificări referitoare la aplicarea prevederilor din Anexa VII a Legii nr. 153/2017, întrebând dacă nivelul de salarizare trebuie să fie stabilit la maximul prevăzut pentru anul 2022. În paralel, Curtea de Apel Suceava a întrebat dacă salarizarea personalului tehnic, economic și socio-administrativ din spitalele publice finanțate integral din venituri proprii, dar care nu sunt sub coordonarea Ministerului Sănătății, se aplică conform aceleiași anexe.
Decizia ÎCCJ
ÎCCJ a admis sesizările și a stabilit următoarele aspecte esențiale:
- Pentru spitalele subordonate Ministerului Sănătății, salarizarea personalului tehnic, economic și socio-administrativ nu trebuie realizată la nivelul maxim al anului 2022, conform art. 1 din Anexa VII a Legii nr. 153/2017.
- Pentru spitalele care nu sunt în subordinea Ministerului Sănătății, salarizarea personalului similar se realizează potrivit aceleiași Anexe VII din Legea nr. 153/2017.
Această interpretare clarifică aplicarea legii în cazul instituțiilor finanțate integral din venituri proprii, eliminând ambiguitățile cu privire la plafonarea salariilor.
Decizia ÎCCJ este obligatorie și clarifică modul de aplicare a Legii nr. 153/2017, stabilind că salariile personalului tehnic, economic și administrativ din spitalele publice nu sunt condiționate de nivelul maxim din 2022. Aceasta permite o flexibilitate mai mare în stabilirea salariilor, în funcție de specificul fiecărei instituții.
Totodată, hotărârea uniformizează aplicarea legii în cazul instituțiilor care nu se află sub coordonarea directă a Ministerului Sănătății, eliminând interpretările diferite care ar fi putut apărea la nivel regional.
„Decizia nr. 79: Admite sesizările conexate formulate de Tribunalul Cluj – Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale în Dosarul nr. 165/117/2024 şi de Curtea de Apel Suceava — Secţia I civilă în Dosarul nr. 1.302/40/2023 şi, în consecinţă, stabileşte că:
În aplicarea dispoziţiilor art. 1 din Anexa nr. VII a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabilirea nivelului de salarizare a personalului tehnic, economic şi socio-administrativ din cadrul spitalelor publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii, nu trebuie să se realizeze la nivelul maxim al anului 2022.
În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 2 alin. (1) lit. c) şi ale art. 36 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, salarizarea personalului tehnic, economic şi socio-administrativ din cadrul spitalelor publice finanţate integral din venituri proprii, dar care nu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, se realizează potrivit Anexei nr. VII la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit site-ului instanţei supreme.