Decizia Instanței din Malta, atacată de România: Aducem toţi fugarii în ţară

Alina Gorghiu

SURSA FOTO: Facebook, Alina Gorghiu

Refuzul Maltei de a-l preda pe Paul-Philippe în România a determinat Ministerul Justiției să trimită un comunicat de presă prin care să anunțe că hotărârea poate fi atacată în termen de 3 zile. De asemenea, ministerul mai spune că va aduce toți fugarii în țară.

România va ataca decizia Maltei

Ministerul Justiției a trimis un comunicat de presă cu privire la refuzul Instanței din Malta de a-l preda pe Paul-Philippe în România. Instituția spune că hotărârea poate fi atacată în termen de 3 zile.

De asemenea, mai spune că va fi făcut o adresă oficială către parchetul din Malta. Prin intermediul acesteia, Curtea de Apel Braşov va solicita să exercite la timp calea de atac. În plus, instituția dorește să nu existe erori de procedură, așa cum s-a întâmplat în cazul parchetului din Franţa.

”Statul român se foloseşte de toate pârghiile legale pentru a aduce toţi fugarii în ţară”, arată ministerul.

Ministerul a amintit de cel mai recent demers în acest sens. Este vorba despre sesizarea CJ a Uniunii Europene pentru a răspunde la câteva întrebări. Concret, CJUE trebuie să spună dacă în cazul predării lui Paul este respectată legislaţia UE în materia mandatului european de arestare.

”În jurispreudenţa CJUE s-a consacrat că, doar în circumstanțe excepționale, instanţele pot refuza punerea în aplicare a unui mandat european de arestare. Ca exemplu, CEDO a condamnat Belgia după ce a refuzat să execute un mandat european de arestare (Castano c.Belgiei)”, arată Ministerul Justiției.

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Primul termen în dosarul de la CJUE este la finalul lunii iunie

Ministerul condus de Alina Gorghiu mai spune că, în virtutea principiului recunoaşterii reciproce, al încrederii reciproce şi al cooperării loiale, Curtea de Apel Brașov solicită CJUE să se pronunţe cu privire la participarea directă a statului emitent al unui MEA în procedura internă desfăşurată în alt stat.

MJ spune că, în cazul în care un fugar român este găsit într-un anumit stat şi se judecă predarea lui, statul român să poată trimite un reprezentant care să formuleze în mod direct:

  • cereri
  • propuneri de probe
  • să exercite căi de atac

De asemenea, ministerul mai spune că acesta trebuie să poată să exprime punctul de vedere al statului român. Printre atribuții se află și explicarea în fața instanței din statul străin a oricărui detaliu:

  • de procedură internă
  • sau legat de fugarul respectiv

Pe de altă parte, ministerul amintește că primul termen în dosarul de la CJUE este la finalul lunii iunie.

Ministerul Justiției este de părere că legislaţia UE în materia MEA nu este aplicată corespunzător. În plus, reprezentanții spun că-și vor exprima această opinie şi în faţa judecătorilor CJUE. De asemenea, ei vor aduce toate argumentele posibile.