Două proiecte vin în sprijinul sectorului agricol

Dan Cărbunaru a declarat că Guvernul a aprobat două proiecte importante. Această schemă de ajutor va fi aplicată pe întreg teritoriul României.

”Guvernul a aprobat cele două proiecte importante care vizează susţinerea sectorului agricol în domeniu vegetal atât în programul de susţinere a producţiei de usturoi, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acestei producţii în 2023. Schema de ajutor se va aplica pe întregul teritoriu al ţării în acest an, iar impactul bugetar este de 29,7 milioane lei, beneficiarii fiind: producători agricoli, persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, producători agricoli persoane juridice”, a spus Cărbunaru.

Cărbunaru a subliniat că cea de-a doua schemă de ajutor pentru producători vizează cartoful de consum.

”Prin această schemă fiind asigurată susţinerea producţiei de cartofi de consum într-o sumă totală de 14,8 milioane lei, cuantumul pentru fiecare beneficiar fiind de 200 euro pe hectar”, a declarat Cărbunaru.

Producătorii agricoli vor putea beneficia de un grant până în luna septembrie

La jumătatea lunii aprilie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că producătorii agricoli afectaţi de creşterea importurilor de cereale din Ucraina vor putea beneficia de un grant. Banii reprezintă cei 10 milioane de euro proveniţi de la Uniunea Europeană, sumă dublată de către Ministerul Agriculturii.

Plăţile se vor efectua până la data de 30 septembrie, iar valoarea unitară a grantului va fi stabilită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

„Astfel, cei 20.100.000 de euro vor fi acordaţi producătorilor agricoli din sectorul cerealelor pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spaţii de depozitare proprii sau la terţi a producţiei proprii de grâu din recolta anului trecut. Pot beneficia de acest sprijin de urgenţă: producători agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite în conformitate cu OUG 44/2008, cu modificări şi completări prin intermediul legii 822/2016, care la rândul ei a suferit o serie de modificări, dar şi producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul de organizare”, declara Cărbunaru.

Cărbunaru reamintea că fermierii români beneficiază anual de aproape de 3 miliarde de euro din fonduri UE, fie prin plăţi directe, fie prin investiţii. Totodată, a precizat că funcţionarea pieţei comune şi aplicarea acordurilor de asociere generează reguli pentru toate statele membre. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că „nu există un dezacord” la nivelul Executivului pe tema importurilor.

„Nu există un dezacord în interiorul Guvernului României în privinţa poziţiei pe care România trebuie să o aibă, iar poziţiile publice – atât ale domnului prim-ministru, cât şi ale ministrului Petre Daea – sunt deja cunoscute şi eu, cel puţin, nu am sesizat contradicţii între ele”, a spus el.

Cărbunaru a mai precizat că anul trecut aproximativ 60% din exporturile de cereale ucrainene au trecut prin România. Ţara noastră a produs nouă milioane de tone de cereale. Dintre acestea, într-un an, în medie, patru milioane de tone sunt folosite pentru piaţa internă, iar alte patru sunt exportate.