Simona Halep a făcut pasul pentru a-și demonstra nevinovăția. Ea a depus o contestație la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Potrivit sursei citate, TSA a luat act de demersul Simonei Halep şi urmează să o înștiințeze cu privire la data procesului şi la modalitatea prin care se va desfășura acesta.
Echipa care o va apăra pe jucătoarea care a ocupat primul loc mondial WTA va fi întrebată dacă dorește unic judecător sau complet de judecată.
Simona Halep a fost deja sfătuită să accepte un complet format din trei judecători, deoarece acolo vor fi păreri diferite şi șanse mai mari de câştig pentru tenismenă, susţin surse din zona juridică, citate de Orangesport.
Constănțeanca va fi nevoită să meargă la Lausanne, apariția sa la proces putând reprezenta un avantaj pentru ea.
A fost suspendată săptămâna trecută temporar pentru dopaj
Simona Halep a fost suspendată săptămâna trecută temporar pentru dopaj, ea fiind depistată pozitiv la Roxadustat, o substanţă interzisă, în urma unui control efectuat la US Open. Simona Halep se poate alege cu o suspendare, de până la 4 ani, dacă se dovedește că a luat în mod deliberat substanța interzisă. Sau una mai blândă dacă demonstrează lipsa intenției.
Conform regulamentul WADA, agenția mondială antidoping (pagina 83), sportivul care este suspendat pentru dopaj trebuie să înapoieze premiul în bani obținut.
Astfel, în august 2022 Simona Halep a fost eliminată pentru a patra oară în primul tur la US Open, la a 12-a participare la New York. În urma participării, sportiva româncă a obținut 80.000 de dolari, bani pe care va fi nevoită să îi dea înapoi, dacă se menține suspendarea.
Trebuie să demonstreze lipsa vinovăției sau a neglijenței semnificative
Potrivit explicației oferite de Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, sportiva are un termen limită pentru a contesta decizia.
„Singurul lucru pe care îl poate face este să conteste punerea ei sub acuzare. Apoi să stabilească o strategie de apărare. Ea trebuie să conteste la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv. Termenul la TAS este de 21 de zile de la data la care i-a fost comunicat documentul. Poate a avut o prescripție de la medic. Am înțeles că a avut și ceva probleme de sănătate și poate un medic i-a recomandat medicamentul respectiv. Rămâne de văzut dacă a avut scutire de uz terapeutic sau nu a avut scutire de uz terapeutic. Ea asta trebuie să demonstreze: lipsa vinovăției sau a neglijenței semnificative!”, a declarat Cristian Jura.