BNR a redus rata de politică monetară
Banca Națională a României (BNR) a decis să reducă rata de politică monetară, conform declarațiilor guvernatorului Mugur Isărescu.
Această măsură vine ca parte a unei strategii mai ample de adaptare la condițiile economice interne și externe, cu scopul de a preveni posibilele blocaje în toamnă, perioadă în care factori perturbatori ar putea complica luarea unor astfel de decizii.
Decizia BNR de a ajusta rata de politică monetară este strâns legată de evoluția inflației și de nevoia de a menține un echilibru între fermitate și flexibilitate.
Guvernatorul Isărescu a subliniat că principalul factor dezinflaționist este anticipat a fi evoluția ratei inflației CORE 2 ajustat.
Acest indicator este urmărit îndeaproape de banca centrală.
„Am decis să mergem în jos cu rata de politică monetară, ca să nu rămânem cocoțați sus în perioada de toamnă, când probabil va fi mai dificil sau vor fi factori perturbatori care ar putea bloca o decizie de reducere,” a explicat guvernatorul BNR.
Prin această decizie, BNR urmărește să evite riscul de a fi constrânsă să mențină o politică monetară restrictivă într-o perioadă în care condițiile economice ar putea necesita o ajustare.
Comparație cu alte țări din regiune
În cadrul conferinței de presă, Mugur Isărescu a făcut o comparație între abordările băncilor centrale din regiune, menționând că BNR nu s-a grăbit să majoreze sau să reducă rata de politică monetară în același ritm cu alte țări precum:
- Ungaria
- Polonia
- sau Cehia
Spre deosebire de aceste țări, România a adoptat principiul „higher for longer”.
Țara a menținut ratele dobânzilor mai ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp. Această strategie a fost aleasă pentru a evita o relaxare prematură a politicii monetare.
Nu se poate vorbi de un ciclu de relaxare monetară
Deși BNR a început să reducă treptat rata de politică monetară, guvernatorul Isărescu a subliniat că nu se poate vorbi de un ciclu de relaxare monetară.
„Nu folosim cuvântul de relaxare a politicii monetare pentru că avem dobânzi real pozitive față de trecut și nu suntem prociclici,” a declarat acesta.