Administrația Trump plănuiește să achiziționeze armament

Administrația Trump ia în calcul posibilitatea achiziționării de armament american pentru Ucraina, utilizând fonduri provenite din activele rusești înghețate, a declarat Keith Kellogg, trimisul pentru pace al fostului președinte în conflictul dintre Ucraina și Rusia.

Informația a fost preluată de publicația The Kyiv Independent, care citează Fox News. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a menționat într-un interviu din 6 ianuarie că i-a propus lui Donald Trump ca Ucraina să achiziționeze armament american folosind banii proveniți din activele rusești înghețate. Zelenski a explicat că această măsură ar reprezenta o „garanție de securitate” pentru Ucraina, fără a detalia, însă, răspunsul lui Trump la propunerea sa.

„Ideea ca activele rusești să fie utilizate pentru a sprijini nevoile de apărare ale Ucrainei „rămâne pe masă”, a declarat Kellogg.

„Am discutat de mai multe ori această opțiune – să folosim activele rusești pentru achiziționarea de armament din SUA. Este una dintre piesele puzzle-ului care trebuie analizată și va face parte din agenda discuțiilor președintelui. Dar nu este soluția care va rezolva întreaga problemă.”

În prezent, activele rusești înghețate în băncile occidentale se ridică la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Deși aceste fonduri nu pot fi accesate direct, autoritățile occidentale iau în considerare utilizarea dobânzilor generate de aceste active. Estimările arată că dobânda anuală a celor 300 de miliarde de dolari ar putea ajunge la aproximativ 3,2 miliarde de dolari.

Trump suspendă toate ajutoarele externe

După preluarea mandatului său, luni, președintele Donald Trump a dispus suspendarea ajutoarelor externe pentru dezvoltare, până la finalizarea unei evaluări detaliate privind eficiența acestora și alinierea lor cu politica externă a noii administrații. Detaliile exacte ale acestei decizii nu au fost oferite imediat, iar vineri, Marco Rubio a semnat mai multe derogări.

Pauza de 90 de zile în ceea ce privește ajutoarele externe, solicitată de Trump, va afecta atât asistența nouă, cât și cea deja existentă, conform unei note trimise de Departamentul de Stat și vizualizate de Reuters. În această notă se precizează că au fost acordate derogări pentru finanțarea militară destinată Israelului și Egiptului. Totuși, nu este clar ce alte tipuri de finanțare ar putea fi afectate, având în vedere că bugetul federal al SUA este stabilit de Congres.

Într-un memorandum semnat de Marco Rubio, noul secretar de stat, se precizează că, „în funcție de legislație, nu vor fi făcute noi angajamente de asistență externă” până când va finaliza o revizuire a programelor. De asemenea, plățile pentru asistența externă existentă vor fi suspendate până la încheierea acestei evaluări.

Conform aceleași note, „deciziile privind continuarea, modificarea sau oprirea programelor vor fi luate” de Rubio în decurs de 85 de zile, perioadă în care secretarul de stat poate acorda derogări. În acest sens, Rubio a aprobat deja derogări pentru „finanțarea militară externă a Israelului și Egiptului și pentru cheltuielile administrative necesare gestionării acestor fonduri”.

Totodată, a fost emisă o derogare pentru asistența umanitară de urgență, asigurând astfel sprijin continuu în fața crizei umanitare din Fâșia Gaza și altor crize alimentare globale, inclusiv în Sudan.