Curtea Constituțională a României (CCR) a decis să amâne pronunțarea în ceea ce privește cererile de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. CCR poate dispune anularea alegerilor dacă se constată fraude care au influențat atribuirea mandatului sau clasamentul candidaților ce participă la al doilea tur.
Update
„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curţii Constituţionale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheş (Dosar nr.3671F/2024), şi având în vedere art.146 lit.f) din Constituţie, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi art.37 şi 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării şi renumărării Curţii Constituţionale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00”, se arată într-un comunicat al CCR.
CCR amână decizia privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a României (CCR), care trebuia să ia o decizie joi, 28 noiembrie, cu privire la două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, a amânat pronunțarea pentru vineri. Solicitările au fost depuse de Cristian Terheș și Sebastian Constantin Popescu, candidați la alegerile din 24 noiembrie 2024.
Cristian Terheș, candidat din partea Partidului Național Conservator Român, care a obținut 95.782 de voturi (1,03%), și Sebastian Constantin Popescu, reprezentant al Partidului Noua Românie, cu 14.502 voturi (0,15%), au solicitat anularea primului tur de scrutin.
Conform Legii 37/2004 privind alegerea președintelui României, CCR poate dispune anularea alegerilor dacă se constată fraude care au influențat atribuirea mandatului sau clasamentul candidaților ce participă la al doilea tur. În astfel de cazuri, scrutinul se repetă în a doua duminică după anularea rezultatelor.
„Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, potrivit Legii 37/2004 privind alegerea președintelui României.
Solicitările de anulare pot fi făcute de candidați, partide politice, alianțe electorale sau organizații reprezentative ale minorităților naționale, în termen de cel mult trei zile de la închiderea votului.
Acuzațiile aduse candidatului Călin Georgescu
Sebastian Constantin Popescu îl acuză pe Călin Georgescu, candidat independent, de încălcarea Legii 334/2006 privind finanțarea campaniilor electorale. Potrivit acestuia, Georgescu ar fi ascuns sursele de finanțare ale campaniei sale și ar fi beneficiat de sprijin extern pentru a destabiliza procesul electoral din România.
Popescu afirmă că Georgescu s-a promovat drept un candidat independent, fără buget, și „omul mesianic” care luptă împotriva sistemului politic, însă campania sa ar fi fost susținută de entități din afara țării.
„Rezultatul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 a fost stabilit în urma unei fraude comisă de candidatul independent Călin Georgescu, care a încălcat Legea 334/2006 cu privire la finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, a ascuns sursele de finanțare, a înșelat electoratul printr-o campanie masivă în mediul online în care se promova drept omul mesianic care se luptă cu mâinile goale și cu ZERO lei bani de campanie cu întreg sistemul politic din România. S-a promovat drept candidatul corect și cinstit, numai bun de votat de români, în timp ce el a fraudat legea electorală prin finanțarea ilegală a întregii campanii electorale, având susținere din afara granițelor țării, din partea unor entități statale cu scopul de a destabiliza România”, afirmă Sebastian Constantin Popescu în sesizarea la CCR.
Conform prevederilor Legii 334/2006, candidații au obligația de a declara public toate sursele de finanțare și cheltuielile aferente campaniei electorale. Popescu susține că Georgescu a încălcat această lege, obținând avantaje prin metode ilegale și înșelând electoratul.