Decizia luată de Mugur Isărescu. Ce vrea să facă guvernatorul BNR după ce a fost acuzat că a colaborat cu Securitatea

Mugur Isarescu

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Victorie pentru Mugur Isărescu. Potrivit ultimelor informații, guvernatorul BNR de la Curtea de Apel București sesizarea Curții Constituționale în ceea ce privește două articole din legea care vizează deconspirarea Securității.

Mai exact, potrivit profit.ro, în data de vineri, 2 aprilie, Curtea de Apel București a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale depusă de Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României.

De menționat este faptul că, la jumătatea anului 2019, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității a fost modificată.

Astfel, potrivit unui nou articol introdus, se poate aplica din nou procedura de verificare, dacă ulterior emiterii unei decizii de neapartenență sau de necolaborare sau ulterior emiterii unei adeverințe, direcția de specialitate din cadrul CNSAS găsește informații noi, care nu au mai fost supuse analizei conducerii colegiale a CNSAS.

Mugur Isărescu face o nouă contestație

Această prevedere nou introdusă, care a reușit să permită reanalizarea cazului său, este contestată în prezent de Isărescu.

În ceea ce privește un alt articol contestat în parte este din Ordonanța inițială, acesta vizează definiția de colaborator al Securității. Mai eaxct, potrivit documentului, “persoana care a furnizat informații, precum note și rapoarte scrise, prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, mai notează Profit.ro.

De menționat este faptul că, în luna septembrie a anului trecut, la Curtea de Apel Bucureşti a început procesul în care CNSAS solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, acesta fiind reprezentat de avocatul Valeriu Stoica.

În ceea ce privește acuzațiile aduse guvernatorului BNR, în cererea trimisă în instanţă, CNSAS arăta că Mugur Isărescu a activat ca informator în perioada 1979-1989. Mai exact, se pre că actualul guvernator al BNR  a furnizat fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist.

Totodată, acesta ar mai mai fi furnizat inclusiv comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea