Grupul de Luptă NATO a început exercițiile militare la Pleniţa, județul Dolj
Trupele militare din cadrul Grupului de Luptă NATO, dislocate în țara noastră, se antrenează chiar acum la poligonul de la Pleniţa (judeţul Dolj). În zilele următoare, se vor desfășura ample exerciții militare la fosta unitate militară de la Pleniţa.
130 de militari români din Forţele Speciale, alături de militari din Franţa şi Portugalia, care fac parte din Grupul de Luptă al NATO, vor stimula mai multe situații de luptă. Astăzi, de exemplu, soldații au fost puși să simuleze un atac asupra unei clădiri. Militarii au explicat că este foarte importantă interoperabilitatea, respectiv modul în care colaborează pentru ca misiunile să fie duse la bun sfârşit.
În perioada următoare, programul pentru militarii români va fi extrem de încărcat. Antrenamentele militare vor continua, iar cel mai important exerciţiu va fi organizat la Smârdan, acolo unde militarii români se vor antrena alături de soldații din Statele Unite ale Americii, Polonia, Portugalia şi Franţa, relatează Antena 3.
Rachetele Kinzhal ar putea „mătura” o bază NATO din România
Menționăm că exercițiile militare de la Plenița au început la doar o zi distanță după ce presa internațională a scris că rachetele hipersonice rusești Kinzhal ar putea „mătura” o bază NATO din România.
Mai exact, publicația rusească Rossiyskaya Gazeta a scris că în cadrul unei operațiuni speciale militare din Ucraina, armata rusă ar fi folosit de trei ori sistemele de rachete hipersonice Kinzhal (Dagger).
Prima oară, racheta hipersonică Kinzhal a fost folosită în Ucraina la data de 18 martie și a avut ca scop distrugerea depozitului subteran de rachete și muniție de aviație al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) din satul Delyatyn, regiunea Ivano-Frankivsk. Situația este cu atât mai îngrijorătoare în condițiile în care baza militară NATO de la Deveselu se află la doar 80 de kilometri distanță de acea zonă.
„Atacul cu rachete hipersonice Kinzhal a arătat foarte clar că rachetele noastre hipersonice cu focoase convenționale vor mătura sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore al NATO, dacă este necesar, înainte ca acesta să poată fi pus în alertă”, a precizat publicația rusă Rossiyskaya Gazeta.
Menționăm faptul că nu este prima oară când se întâmplă așa ceva. În anul 2018, Institutul de Cercetare Navală al SUA anunța că sistemele de apărare antirachetă desfășurate în România și Polonia ar putea fi ușor transformate în sisteme ofensive.