Uniunea Crescătorilor de Păsări din România și mai multe companii își vor modifica statutul de funcționare
Consiliul Concurenței a anunțat că supune dezbaterii publice angajamentele propuse de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și mai multe companii pentru a elimina îngrijorările concurențiale identificate în cadrul investigației referitoare la comportamentul producătorilor și/sau comercianților de carne de pasăre.
Această investigație a vizat inclusiv asociația din care aceștia fac parte, unde s-au schimbat informații sensibile și s-a discutat despre posibilitatea limitării livrărilor de carne de pasăre, ceea ce ar fi putut restricționa concurența pe piața din România.
Angajamentele propuse de UCPR și companiile investigate includ modificări semnificative în ceea ce privește prelucrarea și diseminarea informațiilor privind evoluția pieței cărnii de pasăre.
UCPR se angajează să-și modifice statutul de funcționare, urmând să transmită și să disemineze doar informații agregate despre această piață.
„Consiliul Concurenței supune dezbaterii publice angajamentele propuse de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și mai multe companii pentru a înlătura îngrijorările concurențiale identificate care au condus la declanșarea investigației pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre din Romania”, arată autoritatea de concurență.
Consiliul Concurenței a anunțat propunerile UCPR
Conform autorității de concurență, UCPR și companiile investigate au propus implementarea unui sistem de tip black box pentru anonimizarea și agregarea informațiilor transmise în cadrul asociației. Acest sistem va primi și centraliza informațiile, asigurând confidențialitatea și neutralitatea informațiilor. De asemenea, companiile implicate au propus implementarea unor proceduri interne și a unor programe de conformitate cu legislația în domeniul concurenței.
În ceea ce privește diseminarea informațiilor, UCPR se angajează să transmită buletine informative către terți și să le publice pe pagina proprie de internet, www.avicultura.ro.
Părțile implicate în investigație sunt Transavia SA, Ave Impex SRL, Vis Agri SRL, Safir SRL, Avi-Top SA, Avicola Buzău SA, Avicola Dragoș Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internațional Bacău SA, Agrisol International RO SRL și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.
Consiliul Concurenței invită persoanele fizice sau juridice interesate să trimită observații cu privire la angajamentele propuse până la data de 10 mai 2024. După analizarea observațiilor primite, Consiliul poate solicita modificarea propunerilor de angajamente și/sau poate decide acceptarea sau respingerea acestora.