Decizia luată de UE. Intră în vigoare și în România. Se aplică în toate statele membre

UE

UE / SURSA FOTO: Dreamstime

Consiliul European sprijină modificarea Regulamentului privind defrișările. Consiliul European și-a exprimat sprijinul pentru modificarea propusă la Regulamentul UE privind despădurirea, care include amânarea cu 12 luni a datei de aplicare a acestuia.

Regulamentul privind defrișările a fost adoptat în 2023 și stabilește norme pentru asigurarea faptului că produsele derivate din anumite produse de bază (și anume cafea, cacao, palmier pentru ulei, soia, bovine, cauciuc și lemn), care sunt introduse pe piața UE sau exportate din UE, nu au cauzat defrișări sau degradarea pădurilor în timpul producției lor, au fost produse în conformitate cu legislația relevantă a țării de producție și fac obiectul unei declarații privind diligența necesară.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cea mai bună abordare pentru asigurarea securității juridice

Într-o declarație, Consiliul European a descris acest lucru drept cea mai bună abordare pentru asigurarea securității juridice pentru toate părțile interesate.

Propunerea legislativă a Comisiei Europene trebuie să fie adoptată, semnată și publicată în Jurnalul Oficial până la data 30 decembrie 2024, scrie The Print.

Regulamentul a intrat în vigoare la 29 iunie 2023, prevederile sale urmând să fie puse în aplicare începând cu 30 decembrie 2024. 

Ce prevede regulamentul UE?

Această amânare va permite țărilor terțe, statelor membre, operatorilor și comercianților să fie pe deplin pregătiți în ceea ce privește obligațiile lor de diligență necesară, și anume să se asigure că anumite produse de bază și alte produse vândute în UE sau exportate din UE nu implică defrișări. 

Printre acestea se numără produsele pe bază de bovine, lemn, cacao, soia, palmier pentru ulei, cafea, cauciuc și unele dintre produsele lor derivate.

Mai mult timp pentru o mai bună pregătire pentru punerea în aplicare

Regulamentul privind defrișările este deja în vigoare de la 29 iunie 2023, iar dispozițiile sale se vor aplica de la 30 decembrie 2024. Consiliul a fost de acord cu propunerea Comisiei de a amâna cu un an data de aplicare a regulamentului.

Prin urmare, dacă Parlamentul European este de acord, normele cuprinse în acest regulament vor fi obligatorii începând cu:

  • 30 decembrie 2025 pentru marii operatori și comercianți
  • 30 iunie 2026 pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici

Acest lucru ar oferi securitate juridică, previzibilitate și suficient timp pentru o punere în aplicare eficace și fără probleme a normelor, inclusiv instituirea deplină a unor sisteme de diligență necesară care să acopere toate produsele de bază și alte produse relevante. 

Aceste sisteme includ identificarea riscurilor de defrișare în lanțurile de aprovizionare, precum și măsuri de monitorizare și raportare pentru a dovedi conformitatea cu normele UE.

Menținerea obiectivului „zero defrișări”

Modificarea specifică nu va afecta fondul normelor deja existente, și anume de a reduce la minimum contribuția UE la defrișări și la degradarea pădurilor la nivel mondial, prin autorizarea introducerii pe piața UE sau a exportului din UE numai a produselor care nu implică defrișări. Produsele care nu implică defrișări sunt acele produse care au fost fabricate pe terenuri neasociate cu defrișări sau degradarea pădurilor după 31 decembrie 2020.

Consiliul va informa acum Parlamentul European cu privire la poziția sa, urmând ca Parlamentul să adopte, la rândul său, o decizie cu privire la poziția sa. Scopul este ca regulamentul să fie adoptat în mod formal de ambii colegiuitori și publicat în Jurnalul Oficial al UE, astfel încât să poată intra în vigoare până la sfârșitul anului.