Alibaba Group, cea mai mare companie de comerţ electronic din China, îşi amână listarea de 15 miliarde de dolari care ar fi trebuit să aibă loc la Hong Kong, din cauza turbulenţelor politice din centrul financiar asiatic, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.

În ultimele două luni, demonstranţii din Hong Kong au fost implicaţi frecvent în violenţe cu forţele de ordine şi au acuzat poliţia de utilizarea forţei excesive.

La finalul săptămânii trecute, peste un milion de persoane au participat la un marş paşnic în Hong Kong, metropolă cu 7,5 milioane de locuitori. Spre deosebire de săptămânile precedente, de această dată nu s-au înregistrat incidente majore, iar demonstranţii nu au ridicat baricade.

Poliţia nu a folosit gaze lacrimogene, gest interpretat de mulţi drept un semn al detensionării situaţiei din fosta concesiune britanică.

Proteste mai mici sunt aşteptate în această săptămână, iar o manifestaţie amplă este anunţată pentru 31 august.

Demonstraţiile din Hong Kong au început pe 9 iunie, după ce Adunarea Legislativă locală adoptase un act normativ care ar fi permis extrădarea infractorilor către China continentală. Legea respectivă a fost ulterior suspendată.

După ce a fost concesiune britanică, Hong Kongul a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei.