Vladimir Putin a anunțat un armistițiu de 72 de ore
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că între 8 și 11 mai 2025 va fi instituit un armistițiu pe linia frontului, pentru a marca aniversarea a 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. Încetarea focului va începe pe 8 mai, la ora 00:00, ora Moscovei, și se va încheia pe 11 mai, la aceeași oră.
În comunicatul emis de Kremlin, se precizează că „toate acțiunile militare vor înceta” în această perioadă. Totuși, partea rusă a avertizat că, în cazul unor încălcări ale armistițiului de către forțele ucrainene, trupele ruse vor răspunde „adecvat și eficient”.
„Pe baza considerațiilor umanitare, în zilele celei de-a 80-a aniversări a Victoriei – din 8 mai, ora 00:00, ora Moscovei, până la 11 mai, ora 00:00 – partea rusă declară o încetare a focului”, a transmis Kremlinul într-un comunicat.
„În această perioadă, toate acțiunile militare vor înceta”, se mai arată în comunicatul Kremlinului.
Această ofertă vine la câteva săptămâni după un alt armistițiu anunțat de Rusia, cu ocazia Paștelui ortodox, despre care Ucraina a susținut că a fost încălcat de sute de bombardamente.
Ucraina reacționează rezervat: „Nu vom ceda teritorii”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins anterior orice sugestie de cedare a Crimeei sau a altor regiuni ocupate de Rusia, reafirmând că Ucraina nu va recunoaște niciodată anexarea ilegală a acestor teritorii.
În timpul precedentului armistițiu de Paște, Zelenski a acuzat armata rusă că a continuat atacurile, cu 387 de bombardamente și 19 incursiuni documentate doar în primele șase ore.
Poziția Kievului rămâne fermă: nu va exista nicio concesie teritorială în schimbul păcii. Ucraina insistă asupra retragerii complete a forțelor ruse și restaurării integrității sale teritoriale.

Negocieri blocate și noi presiuni diplomatice
În paralel, președintele american Donald Trump, care a promis în campania sa electorală că va pune capăt conflictului „în 24 de ore”, a intensificat presiunile asupra Moscovei. După întâlnirea cu Volodimir Zelenski la Roma, Trump a cerut explicit Kremlinului să accepte un acord de pace. Cu toate acestea, el a sugerat anterior că Ucraina ar putea ceda Crimeea – o idee respinsă categoric de Kiev.
Casa Albă a transmis că, în lipsa unor progrese rapide în negocieri, Statele Unite iau în considerare retragerea sprijinului diplomatic ca mediator. Donald Trump a fixat un termen limită de două săptămâni pentru înregistrarea unor rezultate concrete.
Condițiile impuse de Rusia pentru negocieri
În declarațiile recente, oficialii ruși au reiterat că orice acord de pace trebuie să includă recunoașterea suveranității Moscovei asupra Crimeei și asupra regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat că Rusia este pregătită să negocieze „fără precondiții”, însă anexările teritoriale nu sunt negociabile.
„Partea rusă şi-a confirmat în repetate rânduri disponibilitatea, confirmată de preşedinte, de a începe negocieri cu Ucraina fără nicio precondiţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reafirmat această poziție într-un interviu pentru presa braziliană, subliniind că recunoașterea noilor frontiere este „imperativă” pentru orice acord viitor.
Rusia a anunțat că a preluat controlul deplin asupra regiunii Kursk cu sprijinul trupelor nord-coreene. De altfel, președintele Vladimir Putin i-a mulțumit liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru ajutorul oferit.