Rezultatul conflictului din Ucraina „trebuie să fie în favoarea Rusiei”

Președintele rus Vladimir Putin a reiterat că orice rezultat al conflictului din Ucraina „trebuie să fie în favoarea Rusiei„. A spus asta clar într-un interviu recent acordat televiziunii de stat ruse.

Declarațiile sale, publicate pe canalul de Telegram al televiziunii ruse Rossia-1, evidențiază poziția intransigentă a Kremlinului, în ciuda deschiderii declarate spre compromisuri.

Această poziție complexă subliniază un punct de vedere rigid în ceea ce privește cererile Rusiei și nevoia de a păstra controlul asupra teritoriilor vizate în conflict.

Vladimir Putin
SURSA FOTO: kremlin.ru

Poziția Rusiei în conflictul din Ucraina

În interviul acordat Olgăi Skabeeva, Putin a fost ferm în afirmarea că rezultatul războiului trebuie să fie favorabil Rusiei.

„Oricare ar fi rezultatul, acesta trebuie să fie în favoarea Rusiei, o spun deschis, fără nicio rușine”, a declarat el, subliniind că Moscova nu este dispusă la concesii teritoriale, ci doar la compromisuri „rezonabile”.

Totuși, președintele rus nu a intrat în detalii cu privire la natura acestor compromisuri, subliniind că nu există negocieri substanțiale din cauza refuzului Kievului.

„Suntem pregătiţi pentru compromisuri rezonabile”, a precizat Putin, completând că nu are de gând „să intre în detalii, deoarece nu există negocieri substanţiale”.

Rusia
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Refuzul concesiilor teritoriale

Putin a exclus în mod categoric orice posibilitate de schimburi teritoriale sau concesii de acest tip.

„Fără niciun fel de îndoială, nu vom face concesii în această privință, nu vor exista compromisuri”, a afirmat el, respingând posibilitatea unei înghețări a conflictului pe actuala linie a frontului.

Acest refuz este un răspuns direct la speculațiile privind un posibil compromis teritorial pe care Ucraina l-ar putea accepta pentru a încheia conflictul, inclusiv recenta ofensivă ucraineană în regiunea Kursk.

Situația militară în Kursk și declarațiile contradictorii

Putin a declarat că forțele ucrainene sunt încercuite în regiunea Kursk, o afirmație contrazisă de comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Într-o postare pe Telegram, Sîrski a calificat afirmațiile lui Putin drept „dezinformare totală,” susținând că situația de pe teren este diferită de ceea ce a fost prezentat de liderul rus.

Această diferență între narațiunile oficiale ale celor două părți reflectă natura complexă și adesea contradictorie a informațiilor provenite din teatrul de război.

Ucraina
SURSA FOTO: Dreamstime

Condițiile Rusiei pentru încetarea focului și negocieri

Putin a reiterat, de asemenea, cerințele Rusiei pentru o posibilă încetare a focului și deschiderea negocierilor, inclusiv retragerea trupelor ucrainene din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, teritorii pe care Rusia le-a anexat unilateral în septembrie 2022.

Moscova nu a reușit însă să obțină controlul complet asupra acestor regiuni, o realitate care continuă să alimenteze conflictul.

De asemenea, Vladimir Putin a menționat o condiție esențială pentru a relua discuțiile: Ucraina ar trebui să renunțe la aspirațiile sale de a adera la NATO, o cerere văzută de Kiev și Occident ca o încercare de a limita suveranitatea ucraineană.

Ucraina a respins cerințele lui Putin, considerând invitația sa la negocieri o „capitulare”.

Kievul este sprijinit activ de Occident, care interpretează invazia rusă ca pe o încercare de a schimba echilibrul de putere global prin impunerea principiului forței.

Ucraina consideră că susținerea Occidentului reprezintă o garanție în menținerea suveranității sale și a independenței față de Rusia.